4 juni 2024 - 3 min leestijd

Grootste verbetering sinds augustus 2022

Er was in mei sprake van een grotere verbetering van de bedrijfsomstandigheden, een verdere bevestiging dat de terugval van meer dan anderhalf jaar achter ons ligt. De vraag nam in mei voor de derde maand op rij toe en het aantal nieuwe orders steeg fors. De bedrijven reageerden hierop met een sterkere toename van de productieomvang. De producenten waren in mei nog steeds voorzichtig met betrekking tot zowel de inkoopactiviteiten – die onveranderd waren – als de voorraadniveaus. De kostendruk steeg in mei fors waardoor de bedrijven opnieuw hun verkoopprijzen verhoogden.

De Nevi PMI voor de Nederlandse productiesector is een samengestelde indicator die met één cijfer de stand van zaken in de productiesector weergeeft en wordt samengesteld aan de hand van indicatoren voor nieuwe orders, productieomvang, werkgelegenheid, levertijden en voorraad ingekochte materialen. 

De PMI-hoofdindex steeg van 51.3 in april naar 52.5 in mei, wat wijst op de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie in eenentwintig maanden. Het grotere aantal nieuwe orders, de productiestijging en de banengroei hadden een positief effect op het cijfer in mei, terwijl de aanhoudende daling van de voorraad ingekochte materialen en de verbetering van de levertijden (wat wijst op een lagere werkdruk bij de leveranciers) opnieuw een negatieve impact hadden. 

Het aantal ontvangen nieuwe orders steeg in mei voor de derde achtereenvolgende maand. Grotere interesse van klanten en een verbetering van de vraag (in het bijzonder uit de bouwsector) zorgde voor een forse toename van het aantal nieuwe orders, de grootste in meer dan twee jaar. Als gevolg hiervan vergrootten de bedrijven hun productieomvang fors en in de grootste mate sinds april 2022. Het aantal nieuwe exportorders nam in mei ondertussen voor de vierde opeenvolgende maand toe. Deze toename was gematigd en vergelijkbaar met die van april. 

Personeel

Om de hogere productie aan te kunnen, namen de productiebedrijven in mei voor de vierde achtereenvolgende maand meer personeel aan. Er waren aanwijzingen dat nieuwe vaste krachten werden aangenomen om de groei te ondersteunen. De banengroei was echter bescheiden en kleiner dan in april. 

De Nederlandse producenten maakten in mei opnieuw gebruik van de bestaande materiaalvoorraad om aan de productievereisten te voldoen. De voorraad ingekochte materialen daalde voor de zestiende maand op rij en in de grootste mate in drie maanden. Sommige bedrijven maakten melding van plannen voor voorraadverkleining om zo hun cashflow te verbeteren. Na twintig maanden van krimp was in mei de hoeveelheid ingekocht materiaal gelijk aan die van vorige maand. 

De aanhoudende voorzichtigheid van de bedrijven met betrekking tot de inkoopactiviteiten leidde halverwege het tweede kwartaal tot een lagere werkdruk bij de leveranciers. De verbetering van de levertijden was echter gering en de kleinste in drie maanden.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden