10 oktober 2018 - 3 min leestijd

Haimer brengt digitalisering midden in procesketen

Digitalisering kan een belangrijke rol spelen in een productie-omgeving. Haimer liet op de AMB de nieuwe DAC (Data Analyzer & Controller) interface zien waarmee alle producten van Haimer, zoals krimp-, balanceer- en instelapparatuur, gekoppeld kunnen worden voor een constante en optimale netwerkintegratie en dataoverdracht.

“Om maximaal te kunnen profiteren van digitalisering in een productie-omgeving is de netwerkcompatibiliteit van krimp-, balanceer- en instelapparatuur essentieel. Niet alleen moeten machines communiceren met gereedschappen of hun RFID-chips, ze moet juist ook in staat zijn om belangrijke data te delen met externe IT-systemen, zoals het netwerk van de klant of cloud-oplossingen. Hier op de AMB presenteren we nu een totaaloplossing om dit te realiseren”, vertelt Martijn Alders van Haimer Nederland. Tijdens de beurs presenteerde de fabrikant met zes systemen hoe het Haimer Tool & Data Management ingezet kan worden. Het eerste station toont hoe een order voor een compleet gereedschap van het CAD / CAM-systeem naar het gereedschapsbeheer wordt verstuurd. Daar worden de benodigde afzonderlijke onderdelen (gereedschapshouder, gereedschappen, enz.) verzameld en met behulp van een montagehandleiding geassembleerd op een Power Clamp i4.0 krimpapparaat. Nadat het complete gereedschap is samengesteld, wordt de werkorder verzonden naar het Microset VIO linear instelapparaat en de TD Comfort Plus i4.0-balanceermachine. Hier vindt de gereedschapsmeting en -balancering plaats. Ten slotte worden de gereedschapsgegevens via de nieuwe Haimer DAC (Data Analyzer & Controller) interface naar de besturing van de machine gestuurd.

 

Centraal in procesketen

Haimer DAC is een interface die midden in de procesketen staat. De software wisselt gereedschapsgegevens uit tussen elk station en beheert deze. In combinatie met RFID-gegevenschips of via QR-codes, maakt DAC de identificatie van het gereedschap mogelijk. Haimer-gereedschapshouders kunnen optioneel worden uitgerust met RFID-chips. Deze chips kunnen draadloos worden voorzien van gegevens of worden uitgelezen. Op de chips kunnen gegevens zoals geometrie en balanswaarde, die worden ingegeven door voorinstel- en balanceerapparaten, worden opgeslagen. Vervolgens kunnen de gegevens overgebracht worden naar de bewerkingsmachine. De chips kunnen ook informatie verzamelen van die machine, bijvoorbeeld met betrekking tot de standtijd.

De gereedschapshouders kunnen daarnaast uitgerust worden met een lasergegrafeerde QR-code. De code kan door scanners worden uitgelezen en door verschillende systemen worden geëvalueerd. De code bevat het serienummer van het gereedschap, waarmee DAC een duidelijke identificatie van het gereedschap verkrijgt. Via de netwerkverbinding werkt DAC ook extra gereedschapsgegevens bij, zoals montage-instructies, onderdeelnummers, voorraadcorrectie en 3D-modellen. In tegenstelling tot de RFID-Chip, kan er bij een QR-code geen extra informatie worden opgeslagen op het gereedschap.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden