25 juli 2019 - 4 min leestijd

Haimer presenteert digitalisering voor mkb en grote ondernemingen

De Haimer Group laat op de EMO Hannover 2019 zien hoe een modern gereedschapsbeheer werkt: met hoogwaardige, procesbetrouwbare componenten, consistente digitalisering en het volledig geautomatiseerd voorinstellen van gereedschappen met behulp van een robotcel.

De Haimer Group heeft zich inmiddels gevestigd als een systeemaanbieder voor volledig gereedschapsbeheer. De basis is het hoogwaardige productassortiment, dat varieert van een grote verscheidenheid aan gereedschapshouders, krimp- en balanceringstechnologie, gereedschapvoorinstellingsapparatuur tot hardmetalen gereedschappen en tasters. Een nieuwe software maakt de uitwisseling van gegevens van al deze gereedschapsoplossingen mogelijk en koppelt ze aan een digitaal Industry 4.0-systeem.

 

Data Analyzer en Controller

DAC (Data Analyzer en Controller) is de naam van het gereedschapsbeheersysteem dat is ontwikkeld door Haimer. Het systeem wordt al enige tijd gebruikt in de eigen productiefaciliteit van Haimer in Igenhausen, maar na de EMO 2019 is het systeem voor iedereen toegankelijk. Het beheert de uitwisseling van doel- en werkelijke waarden en andere gereedschapsgegevens tussen de afzonderlijke Tool Room-stations en brengt de verbinding tot stand met het bedrijfsnetwerk. In combinatie met RFID-gegevenschips, die optioneel kunnen worden uitgerust met Haimer-gereedschapshouders, of via QR- of datamatrixcodes, maakt de DAC een eenduidige identificatie van het totale gereedschap. Via de netwerkverbinding levert het systeem ook extra gereedschapsgegevens zoals montage-instructies, artikelnummers, voorraadaanpassing en 3D-modellen. Daarnaast ondersteunt DAC de gebruiker bij de analyse van productiegegevens en procesoptimalisatie.

 

In de praktijk

Zo werkt het DAC-gereedschapsbeheer in de praktijk: In het CAD/CAM-systeem wordt een gereedschapsbestelling gegenereerd en naar DAC verzonden. Daar wordt een gereedschaps-ID toegewezen, die vanaf nu het gereedschap vergezelt. De verschillende gereedschapsstations die volgen voor krimpen, meten en balanceren, communiceren allemaal met DAC. Na de laatste waardeoverdracht worden de gegevens naar de machinebesturing gestuurd en wordt de magazijnlocatie daar gespecificeerd. Afhankelijk van de balanskwaliteit vindt indien nodig een aanpassing van de maximale snelheid op de machine plaats. Na verwerking vindt een herverzending van de resterende standtijd van het gereedschap naar DAC plaats. Een verwarring van de magazijnlocatie kan worden uitgesloten door het ID-nummer van het gereedschap op de machine te scannen.

De gebruiker bestuurt het hele proces alleen door te klikken en te bevestigen of waarden te accepteren. Aangezien geen handmatige invoer vereist of mogelijk is, zijn er geen foute invoer en dus botsingsrisico’s. Directeur Andreas Haimer legt uit: “Met DAC willen we digitalisering in gereedschapsbeheer ook voor kleine en middelgrote bedrijven mogelijk maken.” Het concept is daarom schaalbaar van klein tot groot. Het kan flexibel worden aangesloten op bestaande voorinstelapparaten en op verschillende CAD/CAM-systemen of besturingen.

 

Volledige automatisering voor de gereedschapsruimte 

Een ander hoogtepunt op de beursstand van Haimer is een robotcel waarmee het vooraf instellen van het gereedschap volledig kan worden geautomatiseerd. Het bevat een gereedschapswagen die is uitgerust met gereedschapshouders en gereedschappen. Op een Microset VIO voorinstelapparaat worden de gereedschappen gekrompen en op maat aangepast. Na afkoeling wordt de balanskwaliteit van het betreffende complete gereedschap gecontroleerd. Het geassembleerde en geteste gereedschap wordt vervolgens opgeslagen op een tweede gereedschapswagen en wordt dus vrijgegeven voor gebruik. De volledige afhandeling gebeurt door een robot. Andreas Haimer wijst erop dat automatisering alleen zinvol en veelbelovend is “als de geïmplementeerde hardware 100% betrouwbaar is. Al onze producten zijn zo robuust ontworpen en ontworpen voor duurzaamheid dat ze maximale procesbetrouwbaarheid garanderen en geschikt zijn voor alle soorten automatisering.”

 

Nieuwe gereedschapsklemtechnologie

Haimer richt zich ook op technologieën voor het opspannen van  draaigereedschappen. Met Haimer Duo-LockTM en krimpspantangen voor aangedreven gereedschappen kan de gereedschapswisseling met hoge precisie en procesbetrouwbaarheid in de machine worden gerealiseerd. Dit resulteert in kortere insteltijden en dus een hogere productiviteit. De krimpkragen worden verlengd met de maten ER 11 en ER 32. Om de gereedschapswisseling in krimpspantangen te optimaliseren, wordt in Hannover een nieuw ontworpen krimpapparaat gepresenteerd, dat de verwarming en koeling van de tang gemakkelijk in verschillende lengtes beheerst.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden