19 juli 2022 - 2 min leestijd

Half miljard euro voor ontwikkeling van Nederlandse high-tech oplossingen

Met het Nationaal Groeifonds investeert de overheid tot 2025 in verschillende ronden in totaal 20 miljard euro in projecten die bijdragen aan economische groei op de lange termijn. Onlangs is vanuit dit fonds een bedrag van 450 miljoen euro toegekend aan NXTGEN High Tech, een consortium dat high-tech oplossingen voor onder andere IT-chips, lasercommunicatie en robotica ontwikkelt.

Afgelopen april werd in de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds aan een aantal projectvoorstellen een voorwaardelijk budget toegekend. Inmiddels hebben zes van deze projecten formeel aan een aantal voorwaarden voldaan, zodat het Groeifonds de ‘voorwaardelijke’ toekenning heeft omgezet in een definitieve.
Een van deze zes projecten is NXTGEN HighTech, dat wordt uitgevoerd door een consortium van 23 kennisinstellingen, 189 mkb-bedrijven en 130 grotere ondernemingen. Het is een initiatief van onder andere FME, TNO, TU Delft, TU Eindhoven, Wageningen University & Research, Rijksuniversiteit Groningen en een aantal Regionale OntwikkelingsMaatschappijen. Ze hebben het naar eigen zeggen met name opgezet als reactie op het feit dat de Nederlandse high-tech sector wegzakt op de Global Innovation Index. In deze index – die een indicatie geeft van het niveau van technische innovatie in een land – staat Nederland op een zesde plek, twee plaatsen lager dan in 2019. Internationaal gezien blijven Nederlandse R&D-investeringen achter, zo wordt gesteld.

Bijdrage aan BNP

Door het consortium zijn inmiddels 42 plannen uitgewerkt voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie high-tech machines, onder andere voor lasercommunicatie, geautomatiseerde composietproductie en robotica in de agrifoodindustrie. Volgens de initiatiefnemers van NXTGEN HighTech hebben spelers in het high-tech-ecosysteem veel gemeenschappelijk, waaronder een basis in sleuteltechnologieën zoals system engineering en robotica. Om de Nederlandse high-tech sector weer op de internationale kaart te zetten, is een substantiële investering in gezamenlijke technologie- en marktontwikkeling nodig. Doel van het consortium is om tot 2029 een bedrag van 1 miljard euro te investeren in de realisatie van de ruim 40 uitgewerkte plannen. Na 2030 zou dit moeten leiden tot een extra toevoeging van 11 tot 16 miljard euro aan het Nederlandse Bruto Nationaal Product, bovenop de 72 miljard euro die de high-tech industrie al aan het BNP bijdraagt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden