25 januari 2018 - 4 min leestijd

Hannover Messe 2018 zet in op nieuwe fase Smart Industry

Het samenspel van automatiserings- en energietechniek, intralogistiek, IT-oplossingen en kunstmatige intelligentie stuwt de digitale transformatie van de industrie verder naar voren. Met het hoofdthema ‘Integrated Industry – Connect & Collaborate’ toont de Hannover Messe 2018 het potentieel van deze ontwikkeling.

Mensen, machines en informatietechnologie maken de fabriek van de toekomst. Haar volledige potentieel ontplooit deze pas door integratie in netwerken. “De nieuwe connectiviteit, dus de organisatie in netwerken, brengt Smart Industry naar de volgende fase”, aldus Dr. Jochen Köckler, voorzitter van de raad van bestuur van Deutsche Messe AG. “Met het hoofdthema ‚Integrated Industry – Connect & Collaborate’ laten we zien hoe de netwerkintegratie in de industrie geheel nieuwe vormen van bedrijfsvoering, arbeid en samenwerking schept. Het resultaat is meer concurrentievermogen, een betere werkomgeving en nieuwe bedrijfsmodellen.”

 

Machine learning

De fabrieks- en energietechniek presteert steeds beter en de mogelijkheden voor het gebruik van gegevens worden steeds groter. IT-oplossingen voor de maakindustrie verschijnen op de markt. Daarbij komen nog kunstmatige intelligentie en machine learning, waardoor machines beslissingen kunnen nemen. Productieketens kunnen digitaal worden gesimuleerd. Predictief onderhoud wordt de norm. Innovatieve zakelijke modellen ontstaan, nieuwe spelers verschijnen op de markt en de grenzen van branches vervagen steeds meer.

„De Hannover Messe is de plaats om de razendsnelle ontwikkeling van Smart Industry en haar gevolgen te beleven“, benadrukt Köckler. „Concerns uit de hele wereld tonen robots, automatiseringstechniek, IT-oplossingen, software en instrumenten voor integratie in netwerken. Hannover is de pacemaker voor Smart Industry. Alleen hier wordt de digitale transformatie van de industrie als totaalsysteem zichtbaar.“

Het hoofdthema „Integrated Industry – Connect & Collaborate“ is voor alle industriële branches van immens belang. Tegenwoordig kan bijvoorbeeld de samenwerking tussen mens en robot in ondernemingen van vrijwel elke grootte vrij eenvoudig worden benut. Of de digitale tweeling: Het virtuele beeld van een product en de koppeling van fabrikant- en klantgegevens maken geoptimaliseerde productieprocessen mogelijk.

 

Energie

Op het gebied van energie nemen digitalisering en integratie in netwerken in snel tempo toe. Virtuele krachtcentrales brengen de energie van verschillende opwekkers precies op maat naar het net. Ook met het oog op de overgang naar duurzame energie en elektrische mobiliteit leidt netwerkintegratie tot vooruitgang. Elektrisch aangedreven voertuigen worden gebruikt voor stroomopslag en geven hun stroom af aan verbruikers om netschommelingen te stabiliseren.

In tijden van digitalisering biedt Smart Supply voor toeleveringsbedrijven geheel nieuwe perspectieven: Supply chain management, simultaneous engineering, geoptimaliseerde doorlooptijden en minimale foutquote. Dat kan allemaal wanneer toeleveranciers en afnemers elkaar als gelijkwaardige partners zien en hun netwerken op elkaar afstemmen.

De nieuwe connectiviteit verandert bovendien de rol van de medewerkers in de fabriek. Ze krijgen rechtstreeks toegang tot alle relevante productie- en machinegegevens. Intelligente machines ondersteunen hen bij het nemen van beslissingen.

IT-oplossingen spelen een sleutelrol in de maakindustrie. Door het verzamelen, analyseren en combineren van grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen wordt, in combinatie met de juiste kennis van de industrie, de ontwikkeling van dienstverlening via internet buiten de grenzen van de klassieke branche mogelijk.

 

Connectiviteit

In het kader van Smart Industry veranderen ook de productielogistiek en de eisen aan logistieke bedrijven. Wensen van klanten worden steeds specifieker, maar ook willen ze oplossingen uit één hand. Deze trend zal de beurs voor intralogistiek CeMAT kenmerken. De CeMAT vindt gelijktijdig met de Hannover Messe plaats. Daardoor wordt het samenspel tussen Smart Industry en Smart Logistics op het beursterrein in Hannover volledig omvattend weergegeven.

Tijdens de Hannover Messe zullen veel voorbeelden van connectiviteit en samenwerking op stands van ondernemingen uit de hele wereld te zien zijn. Meer dan 80 begeleidende forums en congressen zullen het hoofdthema oppakken. Dat maakt de Hannover Messe nog meer tot een beurs voor innovatie en een wegbereider voor trends.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden