5 mei 2020 - 4 min leestijd

Hermle HS flex heavy automatiseert werkstukken tot 1.200 kg

Veel Duitse machinebouwers organiseren in het voorjaar hun open huizen. Zo organiseert Hermle traditiegetrouw elk jaar een huisshow in het Duitse Gosheim waar de machinebouwer de nieuwste ontwikkelingen presenteert. Dit jaar kon het evenement door het coronavirus niet doorgaan, maar dat weerhield Hermle er niet van om de nieuwe HS flex heavy automatiseringsoplossing voor te stellen, speciaal voor de automatisering van grote, zware werkstukken tot 1.200 kg.

De nieuwe HS flex heavy automatiseringsoplossing die Hermle tijdens het open huis wilde voorstellen aan het publiek, is gebaseerd op het beproefde HS flex-systeem. Inmiddels automatiseert Hermle al bijna twintig jaar automatiseringsoplossingen voor haar bewerkingscentra. Echter is er de laatste jaren steeds verder gestandaardiseerd. Inmiddels heeft de machinebouwer een breed pakket aan standaard robot- en palletsystemen beschikbaar. Zo kan inmiddels elk bewerkingscentrum geleverd worden met een eigen automatiseringsoplossing. De meest recente ontwikkeling is het handlingsysteem HS flex heavy. De HS flex heavy is ontwikkeld voor de vijfassige bewerkingscentra van de Performance Line (C 400 en C 650), maar kan ook worden aangepast voor modellen van de High-Performance-Line (C 32 en C 42). Voor het eerst is zodoende ook de C 650 geautomatiseerd leverbaar. Het HS flex concept is gebaseerd op meerdere componenten die als volledige eenheid worden geleverd en aangepast. Alleen de werkstukopslagmodule wordt ter plaatse gemonteerd en afgesteld. Daardoor is de volledige installatie plug &play en kan de gebruiker snel beginnen met het bewerken.

 

Mineraal gegoten delen

Het vlak waarop de drie assen van de handlingeenheid worden gevoerd is gegoten uit mineraal. Daarmee trekt Hermle de bouwwijze van de bewerkingscentra, waarvan de framedelen gegoten zijn, door in de automatiseringssystemen. Het gieten doet Hermle sinds 2018 zelf in een fabriek in het Duitse Zimmern ob Rottweil. Dankzij een eigen gieterij kan Hermle nieuwe ontwikkelingen snel implementeren, de kwaliteit hoog en constant houden en bovendien is het bedrijf niet meer afhankelijk van derden wat bijdraagt aan een kortere levertijd. Het voordeel van gegoten mineraal t.o.v. staal zijn de trillingsdempende en temperatuurstabiele eigenschappen. Daarnaast wordt er bij het gieten van mineraal minder energie verbruikt en is het eenvoudig te bewerken en goed te recyclen.

 

Ergonomisch

Dankzij het design van het mineraal gegoten vlak waarop de drie assen van de handlingeenheid worden gevoerd, krijgt de bediener een goede ergonomische toegang. Beide vleugeldeuren zijn met een dubbele werking uitgevoerd. Bij de wissel versperren de deuren de toegang voor de bediener, terwijl tijdens de bewerking van de werkstukken het gezichtsveld op het werk en de toegang tot de werkruimte vrij blijft en tegelijk de toegang tot de handlingeenheid wordt versperd.

De draai-, hef- en lineaire assen van de handlingeenheid maken een precieze beweging mogelijk met werkstukken tot 1.200 kg zwaar. De HS flex heavy is geschikt voor pallets tot 800 mm x 630 mm. Om mogelijke fouten door de bediener te verminderen, wordt al op de voorbereidingsplaats de maximale werkstukhoogte opgevraagd, zodat er geen werkstukken met te grote afmetingen kunnen worden binnengebracht. De maximaal te verwerken werkstukafmeting bedraagt 800 x 630 x 700 mm (X x Y x Z). Bij grotere werkstukken is het overigens nog steeds mogelijk om deze met behulp van een kraan in het bewerkingscentrum te laden.

 

Aanpasbare opslagmodule

Hermle heeft de opslagmodule van de HS flex heavy zo ontwikkeld dat de opstelling van pallets en werkstukken volledig aangepast kan worden. De opslagmodule is namelijk opgebouwd als een rek. Een module kan maximaal uitgerust worden met drie rekoppervlakken met in totaal maximaal negen palletposities. Standaard is de HS flex heavy uitgerust met één opslagmodule, maar optioneel zijn twee modules mogelijk. Daarmee komen dus maximaal achttien palletposities ter beschikking. Met behulp van een speciaal ontwikkelde opslaggenerator, die zowel de toegestane werkstukmassa’s als -afmetingen test (aangezien er verschillende machinemodellen mogelijk zijn), kan de juiste opstelling van de opslagmodule  snel en eenvoudig worden gedefinieerd.

 

Digitalisering

De HS flex heavy wordt gestuurd en beheerd door het HACS-systeem (Hermle-Automation-Control-System). Met HACS is een intelligent orderbeheer mogelijk. Het systeem assisteert de bediener bij zijn dagelijks werk door software die via een intuïtief touchpad wordt gebruikt. Door de inzichtelijke weergave van de taken en van de noodzakelijke bedieningshandelingen worden de organisatorisch vereiste stilstandtijden verminderd en de productiviteit van de installatie gemaximaliseerd. Samen met HIMS (Hermle-Information-Monitoring-System), dat de toestand van de machine in real-time toont en op elke tablet, desktop of smartphone kan worden weergegeven, vormen beide softwaretools een belangrijke bouwsteen voor het dagelijks gebruik van de bewerkingscentra van Hermle volgens Industry 4.0.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden