2 mei 2017 - 3 min leestijd

Hermle introduceert flexibel HS Flex handlingsysteem

Vorige week, tijdens het jaarlijkse open huis van Hermle in Gosheim (D), presenteerde de machinebouwer een zelfontwikkelde automatiseringsoplossing; de HS Flex. Het handlingssyteem is ontwikkeld voor zowel drie- als vijfassige bewerkingscentra van de Performance (C 250 en C 400) en High-Performance Line (C 12, C 22, C 32 en C42).

Het handlingsysteem HS flex is gebaseerd op meerdere componenten, die als volledige eenheid worden geleverd en aangepast. Alleen de werkstukopslagmoduul wordt ter plaatse gemonteerd en afgesteld. Daardoor gebeurt de volledige installatie snel. Het mineraal gegoten vlak waarop de drie assen van de handlingeenheid worden gevoerd, geeft de bediener een goede ergonomische toegang. Beide vleugeldeuren zijn met een dubbele werking uitgevoerd. Bij de gereedschapwissel versperren ze de toegang voor de bediener, terwijl tijdens de bewerking van de werkstukken het gezichtsveld op het werk en de toegang tot de werkruimte vrij blijven en tegelijk de toegang tot de handlingeenheid wordt versperd.

De draai-, hef- en lineaire assen van de handlingeenheid maken een precieze beweging mogelijk met werkstukken tot 450 kg zwaar, incl. palletten tussen de voorbereidingsplaats, de opslagmoduul en de werkruimte van het bewerkingscentrum. Er kunnen palletten tot 500 x 400 mm mee worden behandeld. Om mogelijke fouten door de bediener te verminderen, wordt al op de voorbereidingsplaats de maximale werkstukhoogte opgevraagd, zodat er geen werkstukken met te grote afmetingen kunnen worden binnengebracht.

 

Opslagmoduul in rekbouw

Er werd ook bijzonder aandacht besteed aan de ontwikkeling van de opslagmoduul. Standaard is één moduul ingebouwd, en optioneel is een tweede moduul mogelijk. De moduul is in rekbouw opgebouwd en biedt maximale eigen mogelijkheden voor de pallet- en werkstukafmetingen. Er kunnen tot vier rekoppervlakken met in totaal tot twintig palletopslagplaatsen per moduul worden aangebracht. Daardoor staan er bij het gebruik van twee opslagmodulen tot 40 palletplaatsen ter beschikking. Door een opslaggenerator kan het opslaggebruik snel en eenvoudig worden vastgelegd. De generator die zowel toegelaten gewichten als afmetingen test, is zelf ontwikkeld omdat er verschillende machinemodellen mogelijk zijn.

 

HACS

Zowel de HS flex als de palletwisselaar en het robotsysteem RS 05 worden gestuurd en beheerd door HACS, het door Hermle ontwikkelde Hermle-Automation-Control-System. Met HACS is een intelligent orderbeheer mogelijk. Het assisteert de bediener bij zijn dagelijks werk door software die via een intuïtief touchpad wordt gebruikt. Door de inzichtelijke weergave van de taken en van de noodzakelijke bedieningshandelingen worden de organisatorisch vereiste stilstandtijden verminderd en de productiviteit van de installatie gemaximaliseerd. Samen met het Hermle-Information-Monitoring-System (HIMS), dat de toestand van de machine in realtime toont en op elke tablet, desktop of smartphone kan worden weergegeven, vormen beide softwaretools een belangrijke bouwsteen voor I 4.0.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden