10 mei 2019 - 3 min leestijd

Hermle presenteert tweede generatie van compact robotsysteem

Hermle-Leibinger Systemtechnik, 100% dochter van Maschinenfabrik Berthold Hermle, heeft deze week tijdens het open huis in Gosheim (D) de tweede generatie van het RS 05 robotsysteem gepresenteerd. De RS 05 is vernieuwd om aan meer eisen te kunnen voldoen. Zo kan het systeem nu aan vijf machinemodellen worden gekoppeld en er zijn meer werkstukopslagmogelijkheden bijgekomen.

De tweede generatie van de RS 05 kan nu frontaal (C 250, C 400 en C 32) of ook aan de zijkant (C 12 en C 22) aan de Hermle-bewerkingscentra worden aangepast. Met een benodigde ruimte van net 2 m2is het robotsysteem  compact geconstrueerd. Het systeem kan afhankelijk van de toepassing worden uitgerust met uiteenlopende opslagmodules. Als systeem met enkele matrix, een opslag met vijf telescoopladen met matrixopbergplaats, een palletopslag of ook als Kanban-systeem

 

Robot

De robot in de RS 05 kan onbewerkte stukken, werkstukken en ook pallets met een massa tot 10 kg inwisselen. De robot wordt ook voor matrixhandling uit en in de verschillende opslagsystemen gebruikt, terwijl het met een aan de grijper aangepast trek- en duwinrichting de matrices uit de opslag trekt of er weer in schuift. De robot kan worden voorzien van een enkele of dubbele grijper en beschikt voor de reiniging van de spanvoorziening ook over een extra afblaaseenheid.

 

HACS automatiseringssoftware

Een extra, zwenkbaar bedieningspaneel is aan de voorbereidingsplaats gekoppeld. De eenvoudig en intuïtief via ‘drag & drop” te bedienen bedieningsinterface vergemakkelijkt het dagelijks gebruik in de productie. De bediener behoudt altijd het overzicht over de taken die hem nog wachten. Zo is een zo storingsvrij mogelijke productie gewaarborgd. De duidelijke structuur en de eenvoudige opbouw van het systeem helpen om fouten te voorkomen. Het Hermle Automation-Control-System, afgekort als HACS is volledig in de werkomgeving geïntegreerd. Met HACS biedt Hermle een eigen automatiseringssoftware.

De intuïtief te bedienen software biedt zowel op de voorbereidingsplaats als bij de machinebesturing alle relevante gegevens in één oogopslag: systeemoverzicht, werkplannen, pallets, stroomdiagram, taken en gereedschapstabel. Alle nieuw voorbereide werkstukken worden automatisch opgenomen in het stroomdiagram. Door de definitie van taken kan altijd invloed worden uitgeoefend op de prioriteit en daarmee de volgorde van de bewerking.

 

Robotprogrammering

Met de grafische robotprogrammering, afgekort als GRP, worden de meest uiteenlopende onbewerkte werkstukken met eenvoudige invoerwaarden en optimaal gebruik van de ruimte op de matrixen gepositioneerd. Ook de robotprocessen en het plaatsen van de werkstukken in de betreffende spanvoorziening van de machine worden met de GRP die in de touchable SmartPad is geïntegreerd, snel omgezet naar de specifieke eisen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden