9 april 2020 - 3 min leestijd

Het dak eraf bij Erba voor nieuwe Amada lasersnijmachine

Metaalbewerkingsbedrijf Erba, gevestigd in Veenendaal, kreeg vrijdag 27 maart jl. als eerste in de BeNeLux de moderne Amada 9 kW Ensis AJ lasersnijmachine geleverd. De levering was een spectaculaire aangelegenheid. De machine werd met een kraan door het dak getild en op de eerste verdieping bij Erba plaatbewerking neergezet.

Omdat de plaatlaser van vijftien ton op de eerste verdieping bij Erba moest komen te staan, was er veel voorbereiding nodig om de levering van de machine in goede banen te leiden. Het dak werd gelift en de laser werd zo’n vijftig meter over het gebouw getild met een grote kraanwagen.

 

Drie tot vier keer sneller

Erwin van Soest, eigenaar van ERBA legt uit: “We innoveren veel, want ons bedrijf groeit hard. Vorig jaar hebben we ons dienstenpakket al uitgebreid. Toen zijn er twee 3D-buislasersnijders geleverd. Daarmee laseren we buizen en profielen. Om aan de vraag voor plaatlaserwerk te kunnen blijven voldoen, hebben we geïnvesteerd in het nieuwste model van Amada. Hiermee kunnen we drie tot vier keer zo snel snijden, met de helft van het energieverbruik van de huidige laser.  Daarmee geven we, naast de achthonderd zonnepanelen die al op ons dak liggen, nog meer invulling aan het verduurzamen van ons bedrijf. Het is niet de eerste keer dat we op deze manier een laser geleverd krijgen. Maar toch blijft het iedere keer weer spannend.”

 

Groeitraject

De levering van de plaatlaser is onderdeel van het groeitraject wat Erba heeft ingezet. Op dit moment wordt het pand verbouwd om meer productieruimte en kantoren te creëren. Van Soest: “Erba zit midden in een professionaliseringsslag. We groeien en daar horen meer ruimte en meer medewerkers bij. Wij willen iedereen zo goed mogelijk faciliteren. Daarom blijven we investeren in de nieuwste technieken. Zo houden we ons bedrijf ook interessant voor onze huidige medewerkers. En hopelijk ook voor nieuw personeel, want we zijn altijd op zoek naar enthousiast personeel. Niet alleen intern professionaliseren we, maar ook extern. We laten zien wat we kunnen, zonder onze no nonsens mentaliteit te verliezen. De klant staat altijd voorop en we doen er alles aan om hen optimaal te blijven bedienen.”

 

Amada Ensis AJ

De Amada Ensis AJ fiberlaser met een laserbron van 9 kW is in staat om hoge snijsnelheden te behalen in dun en dikker plaatwerk. De 9 kW versie is uitgerust met Amada’s Auto Collimation system, voor een optimale controle  over de laserstraal. In combinatie met de Variable Beam Control technologie, leidt dat tot een hoge snijkwaliteit, hoge snijsnelheid en een snelle piercing. De Variable Beam Control technologie kan automatisch de lasermodus aanpassen, afhankelijk van het type materiaal en de dikte. De Ensis AJ 9kW is, net als alle modellen van de serie netwerkcompatibel in de zin van IoT. Bovendien kan de fiberlaser volledig worden geautomatiseerd om de insteltijden tot een minimum te beperken en de machine de klok rond te laten werken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden