7 juli 2022 - 3 min leestijd

Holland Robotics: ‘Nederland moet robotica sneller omarmen’

Het adoptietempo van robotica in Nederland ligt laag. Kijkend naar de implementatiegraad van robots in de Nederlandse industrie, lopen we ver achter op landen om ons heen (Duitsland, Italië en Frankrijk) en verder weg ( Japan, VS). Dat schrijft Holland Robotics in hun rapport Blik vooruit op 2030. 

Holland Robotics is een samenwerkingsverband tussen de vier technische universiteiten, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen samen met industriële partijen Demcon, VDL Enabling Technologies Group, Philips, Lely en Vanderlande Industries. Volgens dat consortium heeft de Nederlandse roboticasector desondanks goud in handen. “Onze hightech-sector is sterk en de afgelopen jaren is hard gewerkt aan de ontwikkeling van roboticatechnologie. Ingezet is op de ontwikkeling van roboticatechnologie voor toepassingen in een aantal sterke sectoren: de maakindustrie, de agrarische sector, logistiek, inspectie & onderhoud en de gezondheidszorg. Met resultaat: veel nieuwe productontwikkelingen, innovaties en het ontstaan van nieuwe bedrijven”, staat in het rapport.

Door stimuleringsprojecten vanuit de overheid zijn innovaties versneld en oplossingen versneld op de markt gezet. Holland Robotics heeft een ecosysteem gebouwd, waarin technologiebedrijven, (regionale) overheden, netwerkpartijen, kennisinstellingen en eindgebruikers elkaar vinden, met elkaar samenwerken en kennis delen. Ook biedt Holland Robotics Nederland een gezicht naar het buitenland door collectieve aanwezigheid tijdens internationale beurzen en handelsmissies.

Stappen

Ondanks deze mooie mijlpalen zijn er nog grote stappen te zetten. Want hoewel de technologie (vaak samen met eindgebruikers) is ontwikkeld met oog voor de toepassing, weet de gebruiker robotica nog maar mondjesmaat daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. Het adoptietempo van robotica in Nederland ligt laag.

“Té laag. Kijkend naar de implementatiegraad van robots in de Nederlandse industrie, lopen we ver achter op landen om ons heen (Duitsland, Italië en Frankrijk) en verder weg ( Japan, VS). Een gemiste kans, want robotica kan een belangrijke rol spelen bij oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen die nú en in de toekomst spelen in Nederland en daarbuiten. Zoals tekort aan arbeidskrachten, duurzaam gebruik van grondstoffen, veiligheid en vergrijzing van de samenleving. Processen moeten lichter, veiliger, makkelijk, beter en sneller en robotica neemt hier een belangrijke rol in.”

Implementatie

Implementatie en toepassing is dan ook het sleutelwoord voor de komende jaren. Het betrekken van de eindgebruiker hierin is essentieel. De technologie is klaar, nu moet deze worden ingezet. Maar vooral voor mkb-bedrijven ligt de drempel om te gaan robotiseren hoog. Investeringsrisico’s, onvoldoende inzicht, gebrek aan kennis én capaciteit zijn oorzaken waarom robotisering uitblijft. Te vaak nog staat een ondernemer er alleen voor. Investeringen, demonstratiefaciliteiten, passend roboticaonderwijs en ondersteuning zijn nodig om de implementatiegraad van robotica te verhogen.

Om zo niet alleen de roboticasector, maar ook de toepassingssectoren, te laten floreren. Daarnaast moet ook focus blijven op de technologische ontwikkeling. Nu robots meer en meer samenwerken met de mens is specifieke aandacht nodig voor het veilig samenwerken. Het autonoom opereren van robots zal groeien met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Deze technologie vormt dan ook een integraal onderdeel van de robotica.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden