4 september 2019 - 3 min leestijd

HP Valves lost koelvloeistof- en spanenafvoerproblematiek op

Toen HP Valves, producent van midden- en hogedrukkleppen voor de energie-, olie- en gas-, en petrochemische industrie, in 2016 verhuisde naar een nieuwbouwlocatie in Hengelo, koos de producent ervoor om direct de koelvloeistof- en spanenafvoerproblematiek aan te pakken. Moor Filtertechniek, onderdeel van Van der Ende Groep uit Maasdijk, heeft HP Valves bij het traject geadviseerd en uiteindelijk de benodigde apparatuur geleverd.

“Veel bedrijven in de maakindustrie investeren liever in nieuwe machines dan in filter- en spanenbehandelingsinstallaties. Vaak omdat ze niet weten wat de voordelen van bijvoorbeeld een goed koelvloeistofsysteem zijn”, vertelt Paul Sonneveld, technisch adviseur bij Moor Filtertechniek. “Bedrijven hebben over het algemeen geen idee van de kosten die zijn gemoeid met alles rondom koelsmeermiddelen. Denk aan afvoer- en aanmaakkosten, machineonderhoud, stilstandtijd, en manuren.” Moor Filtertechniek kan met behulp van een berekeningsmodule exact aangeven welke kosten ieder aspect met zich meebrengt.

 

Snelle terugverdientijd

Met de berekeningsmodule maakt Moor Filtertechniek inzichtelijk wat de huidige kosten zijn, wat het investeringsbudget voor een compleet nieuwe aanpak moet zijn, en wat de uiteindelijke terugverdientijd is. “Over het algemeen ligt de terugverdientijd voor randapparatuur zoals centrale koelsmeermiddelinstallaties en spaanafvoersystemen tussen de 1,5 en 2 jaar”, aldus Sonneveld.

Bij HP Valves is gekozen om de CNC-bewerkingscentra aan te sluiten op een gecentraliseerde en geautomatiseerde MOOR 4C-koelsmeermiddelinstallatie en een spanenafvoersysteem met spanenbreker. Daarnaast zijn alle CNC- machines uitgerust met Fox-nevelfilters die de schadelijke nevel die vrijkomt bij het bewerken met hoge drukken afzuigt en filtert. “Moor Filtertechniek streeft ernaar dat zoveel mogelijk metaalbedrijven gaan investeren in filter- en spanenbehandelingsinstallaties. Bij manloos 24/7 produceren is dit een eerste vereiste om niet stil te vallen.”

 

Efficiëntie

Met het gecentraliseerde MOOR 4C-koelemulsiesysteem kan HP Valves alles met betrekking tot de koelvloeistoffen op één punt managen. Maar eigenlijk doet het systeem dat grotendeels zelf. Zo wordt de vloeistof automatisch gereinigd en op niveau gehouden, blijft de temperatuur constant, en voorkomt het systeem fluctuaties in het concentraat. Doordat de koelvloeistof constant in beweging is wordt bacterievorming voorkomen. De ophoping van zouten en mineralen wordt tegen gegaan door het gebruik van een omgekeerde osmose systeem. Al met al zorgt het systeem ervoor dat de standtijd van de vloeistof kan worden verlengd van een half jaar – wat gebruikelijk is – naar ca. vijf jaar of meer. En niet alleen heeft het een positief effect op de koelemulsie. Een schonere, kwalitatief betere koelemulsie betekent ook een schonere machine, minder rook- en nevelontwikkeling, en een langere standtijd van het verspanende gereedschap. En niet onbelangrijk: het draagt bij aan een groener milieu.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden