2 mei 2017 - 2 min leestijd

Hyperloop TU Delft gerealiseerd dankzij 3D-printen

Voor het Hyperloop-project van Tesla oprichter Elon Musk, worden bepaalde aluminiumdelen van de TU Delft capsule geproduceerd met additief vervaardigde PMMA-gietvormen. Voxeljet assisteert TU Delft en technologiepartner RP2 met het project.

De Hyperloop is volgens visionair Elon Musk een toekomstig vervoersmiddel die zo snel is als een vliegtuig en het comfort biedt van een treinreis. De Hyperloop is in de visie van Musk een capsule die met een snelheid van tot wel 1225 km/h door een buis ‘geschoten’ wordt. Voor de ontwikkeling heeft Musk een wereldwijde wedstrijd voor universiteiten en techniek-teams gestart. Het ontwerp van de TU Delft behoorde tot de top drie van inzendingen. De top drie mag hun ontwerp op schaal 1:2 nabouwen.

 

Economisch gunstig produceren

Voxeljet heeft TU Delft en prototypebouwer RP2 bij dit project geholpen met het leveren van de PMMA-modellen voor het gieten van de benodigde onderdelen. De complexe delen van de capsule-ophanging worden vervaardigd uit aluminium gietdelen. De gietmodellen worden op een VX1000 3D-printer geproduceerd. Met een bouwvolume van 300 l kan de printer tot wel 25 gietmodellen in één printproces produceren. Ondanks de kleine aantallen kunnen met 3D-printen op een kostengunstige manier de complexe gietmodellen worden geproduceerd. Voor het gieten werd een vacuüm gietmethode toegepast.

 

400 km/h

Het model van de Delftse Hyperloopcapsule kan een snelheid behalen van 400 km/h en kan zowel passagiers als bagage vervoeren. De capsule heeft een massa van slechts 149 kg.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden