Op 15 april is oud-voorzitter van FPT-Vimag Karel Deppe overleden. Karel Deppe was voorzitter FPT van 2002 tot 2006. Dat was de voorganger van FPT-VIMAG. Deppe zat als vice-voorzitter bij het Technisch Centrum en hield zich met de beurs TechniShow bezig. Deppe was nog verbonden aan Nobels Machinefabriek en Javo. Van april 2001 tot oktober 2013 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Eurotech Aluminium Castings. Voor die tijd had hij 25 jaar de rol van managing director van Laagland. Naast zijn voorzitterschap van FPT was hij ook columnist voor TechniShow Magazine.
In een interview met dat blad kwam zijn voorliefde voor de maakindustrie weer eens naar boven. “Sinds ‘mijn tijd’ en nu is er veel veranderd”, signaleerde hij. In zijn tijd begon hij met 2-assige draaibanken. “Ik ben zelf met bewerkingscentra begonnen in 1966. Dat waren Amerikaanse machines. Het leek wel een ruimtevaartuig, zo technisch en groot. Vertegenwoordigers vonden het maar niets, herinner ik me. Hooguit kon je er één kwijt aan de Technische Hogeschool en aan Philips. Ik pakte het toch op, als jong ventje. Gelukkig maar, want het liep uitstekend. Dat was mazzel, met een scherp oog. Maar vooral was ik op de goede tijd op de goede plek.”
Het stak hem dat in Nederland niet altijd de waardering is geweest voor machinebouwers. “Als Nederland waren we trots op Hub van Doorne, Cornelis Verolme en Anton en Frits Philips. De waardering vandaag de dag gaat naar banken en verzekeraars. Daarmee ziet men ook niet meer hoe innovatief de maakindustrie is. We zijn van 2- naar 4-assig gegaan. Niemand vroeg erom, maar wijzelf hebben het geïnitieerd. En nu wordt niet anders meer gebruikt dan meerassige toestellen. Of neem hardmetaal. Toen ik be- gon, werd hardmetaal uitgevonden. SS-, HSS- en koolstofbeitels heb ik gehad. En gesoldeerde beitels. Maar nooit hardmetaal. Vandaag de dag is alles hard- metaal. Dat hebben wij, de mensen van VIMAG, geïntroduceerd. En de huidige combinatie van 3D en robotica? Dat is een typische VIMAG-innovatie.”
Solidariteit
“Dankzij mensen als Karel bestaat onze vereniging in de huidige vorm”, zegt FPT-VIMAG-voorzitter André Gaalman. “Dolf Klein en Karel hebben de twee verenigingen tot één club gemaakt. VIMAG had veel kennis in huis. Dat waren de importeurs en zij zorgden toen voor tachtig procent van de handel in machines. Het Technisch Centrum bij FPT organiseerde de TechniShow. Dat zorgde voor budgetten. Zij hebben kennis en geld bij elkaar gebracht.”
Gaalman roemt Deppe voor de sterke basis die gelegd is door hem binnen de vereniging. “De sfeer was altijd goed. Er was volgens Deppe een soort ‘erecode’, dat je je een beetje gedroeg naar elkaar. Vanwege de gedeelde visie dat de maakindustrie essentieel was voor Nederland, was er solidariteit.”
Cellro viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan, een mijlpaal in de wereld van CNC-automatisering. CEO Arnoud de Kuijper vertelt over …
Op de AMB in Stuttgart volgende week pakken de leveranciers van Laagland flink uit. Ook de medewerkers van Laagland, gespecialiseerd …
Terwijl de Nederlandse industrie in het tweede kwartaal nog herstelde, lijkt het derde kwartaal beduidend moeilijker te worden. De Nevi …
Belangrijke vraagstukken op het gebied van energietransitie en woningbouw kunnen we niet oplossen zonder voldoende technisch personeel. De technische sectoren …