21 mei 2019 - 3 min leestijd

IndustrieTOP helpt ondernemers met het verhogen van productiviteit

ING organiseert met VNO-NCW, FME en Koninklijke Metaalunie de IndustrieTOP, een evenement voor ondernemers in de industriesector dat deze week in vier regio’s in Nederland gehouden wordt. Het thema daarbij is Smart Productivity.

Nieuwe technologieën dienen zich in hoog tempo aan maar gaan pas écht renderen in geoptimaliseerde processen. Dat vraagt om gerichte keuzes, in een sector die continu moet innoveren en investeren. ING wil hiermee deelnemers concrete handvatten en oplossingen bieden om slimmer en flexibeler te produceren. Koplopers uit de sector delen hoe zij met procesoptimalisatie de productiviteit hebben verhoogd, en hiermee de concurrentiepositie van hun onderneming hebben versterkt.

 

Productiviteit als speerpunt

“Tijdens de IndustrieTOP, dit jaar tijdens de Dutch Technology Week (20-25 mei), zullen we verschillende onderwerpen bij de kop pakken binnen het thema Smart Productivity – productiviteit als speerpunt van de industrie”, zegt sector banker Industry Gert Jan Braam van ING. “Samen met partners VNO-NCW, FME en Koninklijke Metaalunie bieden we een programma met inspirerende keynote-speeches van Gerard Smit (IBM), Frans Feldberg (VU), Biba Visnjicki (Fraunhofer), Frits van Hout (ASML) en Ron van Kemenade (ING). Aan de inhoudelijke thematafels brengen we vervolgens ondernemers met dezelfde uitdagingen bij elkaar. Zij gaan met een koploper uit de sector in gesprek over deelonderwerpen, zoals doorlooptijdverkorting, modulair ontwerpen en produceren, optimaliseren productiecapaciteit en de impact van data op productiviteit.”

De industriële sector heeft de afgelopen vijf jaar mooie groeicijfers genoteerd. Dit jaar vlakt de groei verder af; een kritische analyse van het proces om winstgevendheid op lange termijn te behouden is nu actueel. De maakindustrie kenmerkt zich veelal door kleinere series met veel samengestelde componenten. High mix, low volume en steeds vaker ook high complexity – hier is productiviteit en flexibiliteit cruciaal.

 

Meer verantwoordelijkheid

De afgelopen jaren hebben bedrijven inhaalslagen gemaakt op investeringen, schetst Braam. “Bedrijven zijn de productiemiddelen gaan vernieuwen. Daarnaast leggen klanten steeds meer verantwoordelijkheid bij producenten en toeleveranciers om mee te denken, just-in-time te werken en maatwerk te bieden. Om snel te kunnen leveren zonder daarbij afbreuk te doen aan de kwaliteit, is een uiterst efficiënt en flexibel productieproces nodig met optimaal gebruik van de nieuwste technologieën.” Bovendien blijft prijsdruk een factor van betekenis: “De vraag of het goedkoper of sneller kan dient zich steeds weer aan. Dat vraagt om een hoge efficiency van een hightech machinepark.”

 

Achtergrond IndustrieTOP

De IndustrieTOP is een specifiek event en uitsluitend toegankelijk voor deelnemers op managementniveau binnen de (maak)industrie.

Kijk voor alle informatie en aanmelden op de website van IndustrieTOP.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden