11 maart 2019 - 3 min leestijd

Industry4Europe Joint Call moet industrie bovenaan politieke agenda zetten

De Industry4Europe coalitie, waar onder andere Cecimo en FPT VIMAG lid van zijn, heeft een Joint Call gepubliceerd voor staatshoofden en regeringsleiders. De oproep beschrijft het doel van de coalitie om de staatshoofden en regeringsleiders ervan te overtuigen een belofte af te leggen om de industrie bovenaan de actuele agenda van de volgende Europese Commissie te zetten.

De Joint Call van de Industry4Europe coalitie is beschikbaar in 22 talen. Lees hieronder de inhoud van de publicatie:

 

Industrie is belangrijk voor Europa en zijn burgers

De Europese industrie is overal aanwezig in ons dagelijks leven, van de huizen die we bouwen, de meubelen die we kopen, de kleren die we aantrekken, het voedsel dat we eten, de gezondheidszorg die we krijgen, de energie en transportmiddelen die we gebruiken tot de objecten en producten die altijd rondom ons aanwezig zijn

Met haar gekwalificeerde werknemers en haar globale reputatie op het vlak van kwaliteit en duurzaamheid is de industrie voor Europa en zijn welvaart van vitaal belang. Vandaag zijn 52 miljoen mensen en hun families in heel Europa rechtstreeks of onrechtstreeks tewerkgesteld in industriële sectoren. Onze toeleveringsketens, die bestaan uit honderdduizenden innovatieve KMO’s en grotere leveranciers voeren de Europese industriële excellentie uit over de hele wereld.

 

Industrie heeft leiderschap nodig

Na de financiële crisis in 2008 gingen miljoenen banen in de industrie verloren, dit met telkens dramatische gevolgen, zowel op menselijk als op sociaal vlak. Zelfs nu zijn we nog ver van de tewerkstellingsniveaus van vóór de crisis en de banen zijn nog kwetsbaar door verontrustende internationale trends zoals het toenemende protectionisme.

De Europese Unie heeft nu nood aan een ambitieuze industriële strategie om te helpen concurreren met andere globale regio’s – zoals China, Indië en de VS –die de industrie al helemaal bovenaan gezet hebben op hun politieke agenda.

De Industry4Europe coalitie, die alle industriële sectoren in de EU vertegenwoordigt, roept Staats- en Regeringshoofden op om:

  • Erop aan te dringen bij de volgende Europese Commissie om de industrie op de shortlist te zetten van top prioriteiten van het vijfjarig Werk Programma en een speciale Vicevoorzitter voor Industrie aan te stellen;
  • De volgende Europese Commissie te verzoeken dat zij spoedig een ambitieuze lange termijn EU industriële strategie voorstelt die duidelijke indicatoren en governance omvat;
  • De balans op te maken, elk jaar bij de voorjaarsvergadering van de Europese Raad, van de vooruitgang in de implementatie van deze EU industriële strategie en de politieke koers uit te zetten om de Europese concurrentiekracht te versterken.
Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden