7 juli 2020 - 2 min leestijd

ING: ‘Technologie en innovatie als startpunt voor herstel in de sector’

Het coronavirus heeft een meer geleidelijke impact op de industrie dan in andere sectoren doordat orderportefeuilles vaak voor langere tijd gevuld zijn, meldt ING in haar zogenoemde Monthly sector update Industry. De industrie is geraakt door sluitingen -automotive- en vraaguitval maar heeft op lagere niveaus doorgedraaid wat gunstig is voor de herstart van de sector.

 

De hightech springt er, ondanks druk op de afzet in eindmarkten, positief uit. De chemie heeft vanwege de diversiteit aan producten en eindmarkten goed stand gehouden onder de druk van lage olieprijzen. In de technologische (maak)industrie is het beeld divers door vraaguitval en minder investeringen. Geleidelijk herstel volgt in de loop van 2020, maar voor de meeste bedrijven is een omzetdaling in 2020 reëel. In het tweede (dubbele dip) scenario neemt de onzekerheid toe.

ING licht twee trends uit: digitalisering van (kern)processen en ‘servitization’. Bij de digitalisering van het voorbereidings- en productieproces in de industrie verhoogt de efficiency in de hele operatie, de ontwikkelings-, order- en productiefase. Naast kortere doorlooptijden, fout-reductie en kwaliteitsverbetering geven digitalisering en ICT de mogelijkheid nieuwe verdienmodellen op te zetten, innovatieve producten te ontwikkelen en nieuwe service modellen te introduceren.

Servitization houdt het toepassen van dienstverlening in de technologische industrie in. Daarin zijn twee trends: producten worden steeds complexer en de klant vraagt om ontzorging. Door de toenemende complexiteit groeit het kennisgat tussen fabrikant en de klant en de behoefte aan brede oplossingen en services. Deze drivers bieden leveranciers kansen voor innovatie van het verdienmodel. Naast installatie, training en onderhoudsdiensten kan in de gebruikersfase met monitoring en analyse van gebruiksdata de dienstverlening geoptimaliseerd en uitgebreid worden. Dit resulteert in een hechtere relatie en een sterkere positionering.

 

[beeld Wikipedia, Mixabest]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden