5 september 2017 - 3 min leestijd

Iscar-CEO: “We leven in een digitale wereld, daar kan je niet van wegrennen”

Iscar-CEO Harpaz ziet de digitalisering van de industrie en zijn bedrijf snel toenemen. Zelfs zo
snel, dat de gereedschapsfabrikant Iscar meer en meer een dienstverlener is. “Wij zijn een
softwarebedrijf aan het worden.”

Jacob Harpaz is de CEO bij Iscar. Hij ziet de industrie veranderen naar een digitale omgeving.
“Neem onze fabriek. Die is een voorbeeld van Industrie 4.0. Alles is geautomatiseerd. Je zien bijna geen mensen meer in de fabriekshallen. De werknemers zitten op de R&D-afdeling of als IT’er. De productie is gecomputeriseerd. En zelfs de logistiek. Neem onze AGV's. Die vervoeren de producten volautomatisch van de ene naar de andere hal.”
Hij wijst er op dat Iscar misschien wel een gereedschappenfabrikant is, maar dat 300 werknemers een IT-functie hebben. Harpaz: “We zijn een softwarebedrijf aan het worden. Dat merk je bijvoorbeeld aan ons tool management systeem Matrix. Het is een typische '4.0'-oplossing. En de eindgebruiker kan hier ook van profiteren, mits hij een open blik heeft. Dat hij bijvoorbeeld geen voorraden zelf hoeft aan te houden. In een digitale wereld is alles gekoppeld aan alles, ook je voorraadbeheer en je productielijnen. In de volgende twintig jaar is er steeds minder vraag naar mensen op de werkvloer. Robots zullen het werk doen in een cyberwereld.” De positie van Iscar zal dan ook zeker veranderen. “We zullen een dienstverlener worden. Een soort technology service provider. Wij moeten een oplossing aan de klant bieden.We leven in een digitale wereld, daar kan je niet van wegrennen.”

Conventioneel
Op technologisch vlak zal er ook flink wat veranderen, denkt Harpaz. Vooral 3D-printing heeft
impact. “We produceren nu complexe tools die we op de conventionele manier niet konden maken. We hebben een blade ontwikkeld die van binnen hol is, zodat het gereedschap beter kan worden gekoeld. Zoiets kan je alleen produceren met 3D-printers. Ik denk dat de nieuwste generaties cutting tools uitgevoerd worden met een koeling-systeem. Dat kunnen we niet op de conventionele
manier.”

Tijdens de EMO zal Iscar aanwezig zijn met een eigen stand. Harpaz verwacht een hele drukke beurs, vooral omdat de economie zo sterk groeit. Daarnaast is en blijft Duitsland in zijn ogen een land van beursliefhebbers. Tijdens de EMO worden zeker tientallen nieuwe producten getoond, maar een grote aankondiging zal iets langer op zich laten wachten. Harpaz: “Dit jaar zullen we met een compleet nieuwe productlijn komen, die volledig in lijn is met de 4.0-gedachte. Het zal een doorbraak betekenen, maar ik mag er helaas niet veel over kwijt. Deze producten bestaan nog niet. Het zijn in ieder geval geen vervangingen van bestaande producten maar oplossingen voor de huidige bottlenecks in de industrie.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden