2 mei 2017 - 2 min leestijd

Iscar onderzoekt mogelijkheden Additive Manufacturing

Iscar verkent de mogelijkheden van AM en de rol van verspanende gereedschappen daar in. Uit eigen onderzoek van het bedrijf blijkt dat AM op dit moment vooral wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaarttechniek, de defensie-industrie, automotive en de medische wereld. Hier is het al dat AM niet alleen voor prototyping is, maar zelfs ingezet wordt voor grotere batches en zelfs grotere aantallen.

Op welke manier kan AM toevoegen aan beter snijgereedschappen? Van Leeuwen: “3D-printing en AM kunnen om verschillende redenen goede oplossingen bieden. Het maakt het mogelijk om complexe inwendige kanalen en holtes in snijgereedschappen aan te brengen. Dankzij zulke kenmerken kan je koelmiddelen toevoeren aan de snijzone door het lichaam van een instrument. Wanneer het gereedschap is ontworpen voor bewerking met hogedruk koelmiddel (HPC), is de vorm van het kanaal en de doorsnede een belangrijke factor. AM is de ideale oplossing voor het ‘vormen’ van de kanalen. Ook kan je AM toepassen om beter geulen voor de afvoer van spanen in een gereedschap te kunnen maken. Dit leidt uiteindelijk tot een lagere cyclustijd bij het verspanen.”

3D-printen soms nog te beperkt

Dit betekent niet dat per direct nieuwe snijgereedschappen op de markt komen. “Eerst moet een aantal hindernissen worden overwonnen”, zegt Van Leeuwen. “Vanwege de beperkte nauwkeurigheid kan 3D-printen niet alle bewerkingsprocessen elimineren. Boringen voor assen of schachten vereisen slijpen, vlakken met een inzetstukholte hebben frezen nodig en schroefdraad moet worden gedraaid. Dat kan met 3D-printen nog niet.” Natuurlijk zijn er hybride oplossingen op de markt. Machinegereedschapproducenten bieden de traditionele technologie in combinatie met 3D-printen. “We kijken natuurlijk naar deze ontwikkelingen, maar vinden AM in de huidige vorm nog niet geschikt voor grootschalige inzet binnen ons proces. Wel hebben we AM een belangrijke plek gegeven binnen onze research afdelingen. AM wordt nu gebruikt voor prototyping in beperkte mate. Ik verwacht in de nabije toekomst vooruitgang te zien op het gebied van onze nieuwe snijgereedschappen.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden