2 mei 2017 - 3 min leestijd

Iscar zet in op trochoïdaal én aluminium frezen

“Verspaning wordt steeds meer Formule 1”, vertelt Hans Martens, productmanager frezen bij Iscar. Hij doelt daarmee op alle randvoorwaarden van het proces die onder controle moeten zijn. Helemaal wanneer er materialen als roestvast staal, Inconel, gereedschapsstaal en andere legeringen die over een hoge hardheid en/of treksterkte beschikken worden verspaand. Iscar zet daarom volledig in op de freesstrategie Waveform Milling, in de volksmond ook wel trochoïdaal frezen genoemd.

De volgende voordelen brengt trochoïdaal frezen met zich mee: bewerkingstijd verkorten, constante verspaancondities, minder warmte-ontwikkeling, hogere proceszekerheid, hogere standtijden en productiviteitsverhogend. Omdat bij Wave Milling de gemiddelde spaandikte en dus de kracht op de frees minder is als bij conventioneel frezen, kan de snijsnelheid, de voeding en het aantal snijkanten omhoog om een beter spaanvolume te creëren. Kenmerkend aan deze strategie is dat de complete lengte van de frees wordt gebruikt. Dit heeft een aantal voordelen zoals een egale slijtage van de frees en het productoppervlak wordt over de volle breedte in één keer verspaand. Er is dus geen aftekening in het oppervlak te zien wat bij conventioneel verspanen wel het geval is als een frees in verschillende snededieptes langs het werkstuk gaat. Speciaal voor deze freesstrategie heeft Iscar frezen ontwikkeld die zich onderscheiden door een kleinere diameter met meer snijkanten. Voor trochoïdaal voorfrezen heeft Iscar de SolidMill ECK-H7/9-CFR chattervrije frezen op de markt gebracht. Deze beschikken over zeven of negen snijkanten. De keuze van de hoeveelheid snijkanten is afhankelijk van het werkstukmateriaal en de machineprestaties. “Wat veel metaalbewerkers niet weten is dat trochoïdaal frezen niet alleen winstgevend is bij voorfrezen, maar zeker ook bij nafrezen”, vertelt Martens. Voor het trochoïdaal nafrezen heeft Iscar de ECL-H7-CF 7 ontwikkeld.

In het democentrum dat Iscar begin december 2016 heeft geopend, kan Iscar het verschil laten zien tussen conventioneel frezen en Wave Milling. Hiervoor maakt Iscar gebruik van een bewerkingscentrum van Okuma.

 

Aluminium is trend

Voor de verspaning van aluminium heeft Iscar in samenwerking met Morse UOP een nieuwe frees ontwikkeld. “We zien dat veel verspaners van aluminium aan het hommelen zijn met spaanbeheersing en betrouwbaar onbemand de nacht doorkomen. Omdat de spanenbak te snel vol zit of omdat lange spanen het proces verstoren wordt vaak de machine teruggedraaid”, vertelt Martens. Om dit te voorkomen is er een frees ontwikkeld die naast interne koeling ook een nieuwe geometrie voor het breken van spanen. In de Alu Power voorfrees en de Alu LFF nafrees zijn voorzien van een kordelvertanding die fungeert als een soort shredder. De frezen zijn geschikt voor schuin indalen zonder dat de frees volloopt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden