28 april 2020 - 3 min leestijd

Italiaanse machinebouwers krijgen harde klappen

Italiaanse machinebouwers hebben in het eerste kwartaal van 2020 de orderinstroom met 11% zien afnemen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Dit meldt het laatste onderzoek van de afdeling Economische Studies & Bedrijfscultuur van Ucimu-Sistemi Per Produrre, de Italiaanse vereniging van bewerkingsmachines, robots en fabrikanten van automatiseringssystemen.

Het totale resultaat wordt sterk beïnvloed door de ineenstorting van de Italiaanse markt. Deze meet een daling van 41,3% in vergelijking met de periode januari-maart 2019. Het aantal orders afkomstig van buiten Italië daalde slechts met 4,4% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Na twee positieve maanden, zorgde de maand maart voor een sterke daling.

Volgens Massimo Carboniero, voorzitter van Ucimu-Sistemi Per Produrre: “De abrupte daling van het aantal orders in het eerste kwartaal baart de ondernemingen van onze sector grote zorgen, ook omdat de negatieve prestaties  worden gecompenseerd door de positieve bedrijfsactiviteiten in januari en februari, dat wil zeggen vóór de Coronavirus-noodsituatie. Helaas kwam eind februari binnen een paar dagen de industrie tot stilstand, waardoor ondernemingen met weinig nieuwe orders achterbleven. Zoiets is in de geschiedenis nog nooit gebeurd. En zoals het er nu uitziet, kan de situatie voor Italiaanse fabrikanten alleen maar erger worden, aangezien fabrieken al weken gesloten zijn, terwijl veel van de Italiaanse concurrenten – de Duitsers voorop – blijven werken en dus positief kunnen voldoen aan de eisen van de internationale markt”.

“Ook vanuit China, dat altijd aan de top stond van onze exportlanden, zijn aanvankelijk alle transacties onderbroken. Aangezien het het eerste land was dat door de noodsituatie werd getroffen, werd een groot deel van de business geblokkeerd. Veel landen, waar de Italiaanse industrie normaal gesproken levert, starten nu weer op. Het probleem is dat die landen, zoals China, zich richten op landen die geen complete lockdown hebben. Dit is in het nadeel van de Italiaanse industrie die het risico loopt belangrijke marktaandelen te verliezen die door de jaren heen zijn veroverd dankzij voortdurende investeringen in innovatie, kwaliteit en marketing”.

“Dit scenario, dat op zichzelf al moeilijk is, kan nu onomkeerbaar verergeren als Italiaanse bedrijven niet over groen licht beschikken om hun activiteiten meteen te hervatten. Wij allemaal, de producenten van bewerkingsmachines, voelen een dubbele verantwoordelijkheid – vervolgde de voorzitter van Ucimu-Sistemi Per Produrre – die van het dagelijks garanderen van gezondheid en veiligheid aan onze medewerkers en die van het garanderen van werk en dus welzijn voor hen en hun families, ook in de toekomst”.

“We hebben constant de richtlijnen van onze regering gevolgd, ook al waren we verrast en teleurgesteld met betrekking tot de uitsluiting van onze sector van de door de regering gespecificeerde Ateco-codes. Onze sector bevindt zich in de productieketen van alle belangrijke soorten productie, zelfs die welke als essentieel worden beschouwd”. Volgens Massimo Carboniero heeft de Italiaanse industrie geïnvesteerd in het veiliger maken van werkplekken door de veiligheidnormen in fabrieken te verhogen. Daarom vraagt hij de Italiaanse overheid toestemming om de activiteiten bij Italiaanse fabrikanten van bewerkingsmachines, robot- en automatiseringsfabrikanten weer op te mogen starten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden