17 januari 2020 - 4 min leestijd

Jaarbeurs & FPT-VIMAG Captain’s Dinner gezellig en informatief

De Jaarbeurs wordt na de verbouwing beter toegankelijk, met een moderne uitstraling en van internationale allure. Dat zal ook afstralen op de beurs TechniShow. Dat werd gisteravond duidelijk in het Beatrix Theater te Utrecht op een presentatie van de toekomstplannen van Jaarbeurs en het effect daarvan op beurzen tijdens het Jaarbeurs & FPT-VIMAG Captain’s Diner.

Bij het Captain’s Diner komen de nationale kopstukken van de wereld van productietechnologie bij elkaar. Bert Euser van de firma Widenhorn en auteur van het boek: “Op zoek naar de ziel van de zaak” gaf een presentatie over de geschiedenis van Widenhorn en de totstandkoming van het jubileumboek over zijn bedrijf.

Naast de presentaties van Jaarbeurs en Widenhorn bood het Captain’s Dinner onder het genot van een uitstekend diner de mogelijkheid om te netwerken en verhalen te delen over de aanstaande TechniShow in maart. Onderwerpen zoals: hoe staat het met alle voorbereidingen, wat is er allemaal concreet, wat voor machines, gereedschappen en diensten worden er gepresenteerd en er werd hier en daar gespeculeerd over wat de toekomst allemaal in petto heeft. Waar iedereen het over eens was, is dat TechniShow 2020 weer een hele mooie beurs gaat worden. “Het Captain’s Dinner biedt een mooie gelegenheid om in een gezellige sfeer met elkaar in gesprek te komen en ervaringen uit te wisselen, juist nu met TechniShow in het verschiet. We kunnen terugblikken op een zeer geslaagde avond”, aldus Ramon Dooijewaard, directeur van FPT-VIMAG.

 

Vernieuwingen Jaarbeurs 

Tijdens het Captains Dinner presenteerde Albert Arp, CEO Jaarbeurs, de nieuwe plannen van Jaarbeurs. Met de bouwplannen wil Jaarbeurs internationale allure creëren die de bron van ontmoeting moeten zijn. Uitgangspunten van het ontwerp zijn leefbaarheid, duurzaamheid, en populariteit. Arp: “Met de nieuwe Jaarbeurs hopen wij in te kunnen spelen op de huidige en toekomstige behoeften van onze klanten, bezoekers en de bewoners van Utrecht. Wij willen meebouwen aan een aantrekkelijke stad, waarbij leefbaarheid en duurzaamheid centraal staan.” Jaarbeurs en ontwerpbureau MVRDV hebben een ambitieus plan gepresenteerd voor de vernieuwing en verduurzaming van het Utrechtse Jaarbeurscomplex. In het ontwerp is ook de herinrichting van de directe omgeving daarvan meegenomen. Het jaarbeursterrein krijgt een grondige herinrichting , waarbij het beurscomplex iets compacter en efficiënter zal worden ingericht. Arp: “Uit diverse modellen blijkt dat we met een compacter beurs-, event- en congrescentrum prima uit de voeten kunnen. Dat betekent wel dat we evenementen efficiënter gaan organiseren.”

Ook bijzonder is dat de logistiek niet meer buiten het complex wordt afgehandeld, maar naar binnen wordt gehaald. Daarnaast, één van de ‘eyecatchers’ is dat het nieuwe jaarbeurscomplex een vrij toegankelijk groen dak krijgt. Deels kan dit worden gebruikt voor evenementen, maar het moet ook dienst doen als het groene hart van de omgeving. Volgens de plannen krijgt de hele omgeving van Jaarbeurs namelijk een opfrisbeurt; het zogenoemde Jaarbeursdistrict. Dit district biedt ruimte voor zowel wonen, werken als recreëren. Op die manier ontstaat een nieuwe bruisend gebied in Utrecht. Albert Arp heeft tijdens het Captain’s Dinner de ambitie uitgesproken om al in 2023 met de sloop en nieuwbouw van de nieuwe Jaarbeurs te beginnen. Het bestaande complex blijft tijdens de bouwwerkzaamheden overigens gewoon in gebruik. Met alleen het nieuwe hallencomplex is een investering gemoeid van circa 300 miljoen euro.

 

De ziel van de zaak 

Het boek ‘De ziel van de zaak’ is het resultaat van het 100-jarig bestaan van Widenhorn. Aan de bijzondere bedrijfsbiografie van meer dan 350 pagina’s is lang gewerkt door de derde (Bert Euser) en vierde generatie (Anco Euser). “Het boek geeft een kijk op de geschiedenis van Widenhorn, maar is tevens een verslag van de ziel van de zaak die ondanks negen ontwrichtingen in de loop van honderd jaar voor het voortbestaan van Widenhorn heeft gezorgd”, vertelt Bert Euser tijdens het Captain’s diner. In het boek komen ook FPT-VIMAG en TechniShow ter sprake. Widenhorn is al deelnemer aan de TechniShow vanaf de eerste editie in de jaren vijftig en heeft sindsdien geen beurs gemist.

Medio september vierde Widenhorn haar honderdjarig jubileum in Diergaarde Blijdorp. Toen was het precies honderd jaar geleden dat Albert Widenhorn aan de Leuvehaven in Rotterdam begon met het verkopen van Wolverine Motors en niet veel later gereedschappen en machines. Het  bedrijf ontving toen tevens het predicaat Hofleverancier dat bedrijven het recht geeft om het Koninklijk Wapen te voeren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden