17 mei 2024 - 2 min leestijd

Kasteel Metaal financieel beste metaalbedrijf

Kasteel Metaal uit Alphen aan den Rijn is volgens financieel specialist Aeternus financieel de best presterende metaalbewerker van Nederland. Het bedrijf heeft een hoge operationele efficiency en wat leidt tot een hoge toegevoegde waarde voor haar klanten. 

In 2022 hebben 9 van de 10 bedrijven een hogere brutowinst gerealiseerd dan in 2021. Uitschieters zijn Theuws Groep en Witec met een toename van respectievelijk 39% en 43%. De gemiddelde stijging van brutowinst bedroeg 16%. Beide bedrijven realiseerden eveneens een forse stijging van de EBITDA. Zowel Theuws Groep als Witec lijkt dus te sturen op operationele efficiency en productiviteit. Dit blijkt ook uit de betreffende prestatie-indicatoren. Toename van productiviteit zou gelegen kunnen zijn in (innovatieve) investeringen in automatisering en robotisering.

Over het algemeen is de tendens bij de Top 10 dat de kengetallen fors zijn gestegen en ook de prestatie-indicator arbeidsproductiviteit. Operationele winst en ROIC liggen in 2022 in lijn met 2021. De algemene trend in de Top 10 lijkt aan te tonen dat de rek er nog niet uit is binnen de sector. De groei in brutowinst, in combinatie met de verbeterende productiviteit en de groei in het aantal FTE, lijkt hiervoor een sterk signaal te zijn.

Aeternus ziet dat de consolidatieslag bij toeleveranciers zal naar verwachting de komende jaren versnellen. Om de groeiambities te halen, blijven bedrijfsovernames onderdeel van de strategie. Wilvo Group is volgens de financieel adviseur toonaangevend in acquisities. Het in Bergeijk gevestigde Wilvo Group heeft in 2022 en 2023 een drietal over- names gedaan. In 2022 werd Van den Broek overgenomen opgevolgd door Van den Elsen en Metalnet in 2023. Met de overnames van plaatsgenoten Van den Broek en Van den Elsen maakte Wilvo haar dienstenaanbod op het gebied van (fijnmechanisch) verspanen completer. Metalnet, gevestigd in Valkens- waard, werd mede overgenomen vanwege de knowhow op het gebied van automatisering en procesoptimalisatie.

Naar eigen zeggen is met name dit laatste een belangrijke drijfveer achter de overname, omdat Wilvo haar grip op de supply chain wil verstevigen. Wilvo heeft sinds 2020 vijf overnames voltooid. Vervolgens werd Wilvo in november 2023 zelf overgenomen door Rivean Capital, gezamenlijk met het management team van Wilvo. Dit betekende na ca. 4,5 jaar de exit van de voormalig aandeelhouder Borromin Capital. Ondersteund door Rivean zal Wilvo haar (internationale) groei en uitvoering van strategische plannen gaan versnellen. Hiermee geeft Wilvo aan dat het ook in de komende jaren actief zal blijven op de overnamemarkt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden