3 september 2018 - 2 min leestijd

Keuzevak Robotica voor VO-leerlingen op Tech Campus ROCMN

ROC Midden Nederland (ROCMN) en de voortgezet onderwijsscholen (VO) Cals College IJsselstein, Globe College, Oosterlicht College en Trajectum College zetten afgelopen vrijdag 31 augustus hun handtekening voor een unieke samenwerking. Het betreft de gezamenlijke uitvoering van het technische vmbo keuzevak ‘Robotica’ op de Tech Campus in Nieuwegein.

Vanaf 12 september komt een klas van zestien leerlingen (vier van elke bovengenoemde VO-school) wekelijks op de woensdagmiddag naar het Tech College, op de Campus in Nieuwegein, voor het volgen van het keuzevak Robotica. Aan het keuzevak nemen zowel leerlingen deel uit het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) als het profiel Produceren, Installeren en Energie. (PIE)

Het programma is een gezamenlijk product van zowel vmbo- als mbo-docenten. Elke week schuift een andere vakdocent uit het VO aan bij het programma voor begeleiding. Twee jonge, enthousiaste mbo-docenten van ROC MN zullen de lessen verzorgen in passende praktijklokalen; Techlabs. De leerlingen gaan hier aan de slag met het leren kennen van robots en het bouwen en programmeren van een robot.

 

Oriënteren op techniek

De leerlingen maken in dit traject al vroeg kennis met een mbo-omgeving, mbo-studenten, de manier van lesgeven op het mbo en de verscheidenheid aan technische toekomstmogelijkheden. De samenwerking draagt niet alleen bij aan het behoud van technisch vmbo-onderwijs in de regio, maar versterkt ook het netwerk tussen de scholen. Bovendien geeft het vmbo-leerlingen de kans om zich al vroeg te oriënteren op een toekomst in de techniek.

 

Mogelijk uitbreiding

Als dit unieke concept succesvol blijkt wordt de pilot Samenwerking keuzevak VO en Tech College uitgebreid naar meer technische vmbo-keuzevakken en kan deze opzet ook breder uitgerold worden naar andere colleges van de Tech Campus en mogelijk meer VO scholen.

 

Tech Campus

De Tech Campus in Nieuwegein is dé plek waar mbo-colleges met technische opleidingen samen met bedrijven garant staan voor actueel techniekonderwijs. De Tech Campus bestaat uit het Tech College, ICT College, Bouw & Interieur College en het Automotive College.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden