1 april 2019 - 3 min leestijd

KH Engineering lost personeelstekort op met digitale kloon

Het ingenieursbureau KH Engineering innoveert in haar 70 jarige jubileumjaar met een oplossing voor de topic ‘War of Talent’. KH Engineering merkt dat het steeds moeilijker wordt om technisch personeel te werven, te binden en te boeien. Na een creatieve sessie kwam het bedrijf op het idee om een digitale kloon te maken van de kritieke technische functies binnen onze organisatie. Het idee is vergelijkbaar met een avatar, een computer gegenereerde weergave van een karakter.

Op een aantal functies binnen de ingenieursbranche is een zorgwekkend tekort aan personeel. Voor deze functies moet extra inspanning geleverd worden om deze in te vullen. “We zijn al 70 jaar dienstverlener op gebied van engineering, procurement en construction management en we merken dat de vraag naar technische vakmensen in de industrie steeds urgenter wordt. Vandaar dat we een onderzoek zijn gestart naar een unieke oplossing voor dit probleem. Na gedegen onderzoek kwamen we erachter dat het persoonlijk contact een belangrijke factor is voor ons succes. De tweede factor is de snelheid van opvolging bij vraagstukken. Er is een team opgesteld die via de scrum methode een alternatieve oplossing heeft gevonden”, aldus CEO Willem Pronk.

 

Oplossing

Het team kwam na de creatieve sessie op het idee om een digitale kloon te maken van de kritieke technische functies binnen onze organisatie. Het idee is vergelijkbaar met een avatar, een computer gegenereerde weergave van een karakter. De voorloper van het concept wordt al vaker ingezet bij overleggen, waarbij de deelnemers niet fysiek aanwezig zijn, maar via hun avatar. Dit scheelt heel wat reis- en verblijfkosten, omdat de deelnemer gewoon thuis achter de computer kan blijven. Naast de virtuele conferentie zijn er tegenwoordig ook al virtuele congressen, virtuele trainingen en virtuele tentoonstellingen, waarbij je avatar deze digitaal bezoekt.

Het ‘stoffelijke’ deel van de digitale kloon is al met de huidige techniek te maken, door het uiterlijk, het stemgeluid en de manier van bewegen te kopiëren van een echt mens, naar een virtueel mens. De laatste stap is het overzetten van het ‘spirituele’ deel. Dit zijn je herinneringen, je karakter, je manier van reageren, kortom: alles wat jou tot jou maakt. Het doel is om iemands normen, waarden en geheugen te bewaren en een database te creëren die geüpload kan worden naar een robot of hologram. Zo kan kennis en kunde van werknemers op kritiek in te vullen posities worden behouden.

 

Implementatie

Na het onderzoek stelt KH Engineering bij de conceptual study een eerste budget op. Daarna wordt gestart met het maken van een eerste prototype en die de testfase ingaat voor twee geselecteerde functies. De eerste implementatie van de digitale kloon wordt begin 2020 verwacht. Tot die tijd blijft KH Engineering op zoek naar technische collega’s.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden