14 augustus 2020 - 2 min leestijd

Koninklijke Metaalunie negatief verrast: MKB draagt onevenredig bij aan klimaatkosten

Koninklijke Metaalunie is negatief verrast door het persbericht van Milieudefensie waarin wordt gemeld dat onderzoek uitwijst dat de honderdduizenden ondernemers in het mkb maar liefst 80% van de ODE – pot vullen van waaruit klimaatmaatregelen met SDE++ subsidie worden gefinancierd.

Het schokkende effect vindt zijn grondslag in het feit dat diezelfde honderdduizenden ondernemers in het mkb slechts voor 20% subsidies uit die pot terughalen terwijl de twaalf allergrootste CO2-emittenten maar liefst voor 80% uit die pot consumeren maar de pot slechts voor een schamele 20% vullen.
Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Metaalunie pleit voor een rechtvaardiger verdeling omdat de financiële last voor ondernemers in het mkb anders simpelweg veel te hoog wordt. Het is datzelfde mkb dat, anders dan genoemde grootverbruikers, ook al sinds jaar en dag een wettelijke energie bespaarplicht heeft en daar bovendien sinds afgelopen jaar een informatieplicht aan toegevoegd heeft zien worden. Dat is een te zware administratieve en (nu dus ook) financiële last voor een sector die maar liefst 90% van ondernemend Nederland representeert met een werkgelegenheid voor miljoenen Nederlanders en daarbij slechts enkele procenten van het energieverbruik consumeert.

Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer toegezegd dat de grootverbruikende ondernemingen niet méér uit de pot mogen halen dan dat ze er in stoppen. Duidelijk is dat die toezegging nog geen gestand wordt gedaan. Metaalunie roept de Tweede Kamer op om de minister aan zijn uitspraak te houden door de ODE-druk voor het mkb te verlagen en het ministerie van EZK wordt gevraagd om de financiële en administratieve lasten die het mkb maakt ter uitvoering van het klimaatakkoord veel meer in lijn te laten zijn met de uitstoot van CO2 door dat mkb.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden