9 mei 2017 - 2 min leestijd

Kopergecoate vezels voor bliksembeveiliging in rotorbladen

Met de startup ‘Inca-Fiber’ heeft de TU Chemnitz een werkwijze ontwikkeld om koolstofvezels geautomatiseerd van een kopercoating te voorzien. De met koper bedekte koolstofvezels kunnen volgens de TU ingezet worden in allerlei lichtgewicht toepassingen.

Door het gelijkmatig aanbrengen van een kopercoating in een geautomatiseerd proces worden de inzetmogelijkheden van koolstofvezels sterk uitgebreid. Zo bieden de vezels voordelen in elektromagnetische afschermingen, kan het toegepast worden in de bliksembeveiliging van rotorbladen, bieden de vezels thermische en elektrische geleidbaarheid en helpt het bij de hechting van hybride materialen. Tot voor kort waren alleen met de hand vervaardigde materialen met een lengte van enkele meters beschikbaar op de markt. In de afgelopen weken zijn de Chemnitz onderzoekers erin geslaagd om de positieve resultaten van de laboratoriumtests met succes in een eigen, semi-industriële proeffabriek over te zetten. Dit maakt het mogelijk om ongeveer 700 kg vezel met kopercoating per jaar aan potentiële klanten te leveren voor onderzoek en ontwikkeling. Naast TU Chemnitz behoren Airbus, Fraunhofer, het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) en verschillende fabrikanten uit de automobielindustrie tot de onderzoekpartners van het project.

 

Bliksembeveiliging in rotorbladen

Om de mogelijkheden van koolstofvezels te vergroten moest er veel onderzoek gedaan worden naar elektrolytische- en oppervlaktetechnologie. Vooral in de elektrolytontwikkeling en de procesautomatisering is veel onderzoek gedaan om een homogene coating te verkrijgen op elke vezel van een bundel die bestaat uit maar liefst 12.000 vezels. “Tijdens het ontwikkeltraject zijn we van 70 mm lange koolstofvezels met een egale coating naar een 25 meter lange installatie gegaan die automatisch vezels kan voorzien van een kopercoating”, vertelt Dr. Falko Boettger-Hiller, een van de twee bestuurders van Inca-Fiber. “Iets waar we erg trots op zijn.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden