30 april 2020 - 2 min leestijd

Kortstondige maar diepe recessie door coronapandemie

ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen door de coronacrisis. Dat blijkt uit een sectorprognose, waarin de bank de invloed van het coronavirus op de Nederlandse economie beschrijft. In 2021 groeit de economie waarschijnlijk weer, met 2,5 procent. De industrie levert naar verwachting 10 procent in dit jaar, maar dit zal in 2021 weer nagenoeg herstellen met een groei van 8 procent, meldt ABN AMRO.

Volgens ABN AMRO kan de economie na de zomer al weer opveren als de meeste beperkingen, zoals het sluiten van restaurants en cafés, in mei worden opgeheven. Toch zal dit het verlies niet meteen herstellen. Het zal even duren voordat het consumentenvertrouwen weer is hersteld, aldus het rapport. Tot die tijd zullen consumptie en investeringen tegenvallen.

 

Geen herhaling van 2008

De bank verwacht niet dat deze recessie een herhaling wordt van de financiële crisis uit 2008. Waar dat een lange crisis was als gevolg van “weeffouten in het economische systeem”, gaat het hier om “een diepe maar kortstondige recessie”. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder met een aantal scenario’s voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent. Dan is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

Lees hier de complete publicatie van ABN AMRO.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden