In mei was de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie 10 procent hoger dan in dezelfde maand in 2021. Uitschieter is de machine-industrie; hier werd een groei van 42,1 procent genoteerd. Als niet wordt vergeleken met dezelfde periode in het voorgaande jaar, maar met de voorgaande maand in 2022, is de productie in deze sector – na correctie voor seizoensinvloeden – echter bijna 10 procent gekrompen.
Bij vergelijking met de productie een jaar eerder (mei 2022 versus mei 2021) is de machine-industrie met een groeipercentage van 42,1 % binnen de industrie als geheel de branche met de grootste groei. Ook fabrikanten van elektrische en elektronische apparaten (+ 15,4 %), bedrijven in de metaalproductie (+ 4,9 %), voedingsmiddelenfabrikanten (+ 4,2 %) en fabrikanten van transportmiddelen (+ 3,3 %) laten een groei in de productie zien. Alleen de rubber- en kunststofindustrie kende in mei een productiekrimp ten opzichte van mei 2021 (- 3,6 %).
Seizoen- en werkdageffecten
De productiegroei in de gehele Nederlandse industriesector was in mei echter kleiner dan in april, toen de dagproductie nog met 14 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder. Als het actuele groeipercentage van 10 procent wordt gecorrigeerd voor seizoens- en werkdageffecten en niet wordt vergeleken met vorig jaar maar met de vorige maand, geeft dit een heel ander beeld. Van april op mei daalde de gehele industriële productie met 2,3 procent. Voor de machine-industrie komt dit zelfs op een krimp van 9,9 procent uit.
Volgens het CBS fluctueren de voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productiecijfers overigens ‘aanzienlijk’; dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Zo kromp de productie in het voorjaar van 2020 ineens heel snel om in mei van dat jaar op een dieptepunt te komen, waarna weer een stijgende lijn werd ingezet.
Minder positieve stemming
Hoewel het producentvertrouwen afgelopen maand nog steeds ruim boven het langjarig gemiddelde lag, wordt de stemming onder ondernemers in de industrie minder positief. Dit zou een gevolg zijn van de stemming in Duitsland, dat als belangrijke afzetmarkt geldt. Eerder werd al bekendgemaakt dat Duitse producenten volgens de IFO-index in juni minder positief waren dan in mei. Ze waren met name pessimistischer over de verwachte productie in de tweede helft van het jaar, maar ook minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in mei 1,4 procent kleiner dan in dezelfde maand in 2021.
Bron: CBS
Eddo Cammeraat is per 1 juni officieel gekozen tot nieuwe voorzitter van FPT-Vimag. Hij volgt André Gaalman op, die statutair …
Aanstaande maandag houdt het projectteam van TechniShow, dat bestaat uit FPT-Vimag en Jaarbeurs – een webinar over de stand van …
De Hoffmann Group zal vanaf 1 oktober 2023 het gehele assortiment gereedschappen van Iscar in heel Europa aanbieden en leveren …
Style CNC Machines houdt op donderdag 8 juni en vrijdag 9 juni hun jaarlijkse Maakindustrie Dag. In hun showroom op …