30 september 2019 - 3 min leestijd

Kunststoffenbeurs 2019 in teken van duurzaamheid en recycling

Op 25 en 26 september werd door Mikrocentrum de 21e editie van de Kunststoffenbeurs georganiseerd in het NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven. De Kunststoffenbeurs belichtte dit jaar wederom actuele thema’s zoals: circulaire economie, duurzaamheid, slimme grondstoffen, nieuwe materialen, kostprijsbesparing, innovatieve productiemethodes, productontwikkeling en businesskansen. 3.000 bezoekers, 40 sprekers en 275 exposanten met 950 specialisten, konden ook deze editie elkaar weer ontmoeten en de laatste ontwikkelingen en innovaties delen.

 ‘’De Kunststoffenbeurs blijft uniek in zijn soort. De beurs is door de jaren heen voorzichtig veranderd. Voorheen had de beurs met name het hoofdthema spuitgieten. Nu is de Kunststoffenbeurs een vakbeurs met congres waar de gehele kunststofketen is vertegenwoordigd; van grondstof tot eindproduct’ aldus Els van de Ven, Manager Kunststoffenbeurs.

 

Kunststof, te waardevol om weg te gooien

Dankzij de zee aan mogelijkheden en toepassingsgebieden rollen er dagelijks wereldwijd miljoenen kunststof producten van de productieband. Kunststof heeft dan ook een grote waarde voor onze samenleving. Bovendien volgen binnen de kunststofindustrie de initiatieven en oplossingen rondom hergebruik en recycling elkaar in rap tempo op. Niet voor niets was het thema van deze editie dan ook: Kunststof, te waardevol om weg te gooien! Dergelijke voorbeelden werden uitgelicht in het lezingenprogramma. Zo deelde CEO & Co-founder, Casper van der Meer, van Better Future Factory hoe innovatieve engineering met storytelling toegepast kan worden in een productontwerp gericht op een betere toekomst. Willemijn Peeters van Searious Business deelde tijdens haar keynote de meest recente en relevante ontwikkelingen in de circulaire economie.

 

Duurzaam samenwerken

Mikrocentrum werkte voor deze editie wederom samen met de NRK, het Rethink Plastics programma, Plastics Europe en MVO Nederland om te laten zien welke waarde kunststof en rubber toevoegt aan zowel de samenleving als de industrie. Zo vertelde Erik de Ruijter van NRK hoe slim innoveren makkelijker wordt met de NRK innovatiespin. Dit initiatief biedt een platform waarbij bedrijven hun ingezette recyclaat kunnen registreren om aan klanten te laten zien dat zij stappen maken in de circulaire economie.

Theo Stijnen van Plastics Europe Nederland sprak tijdens zijn lezing over de opzet van het Operation Clean Sweep- programma. Het initiatief waardoor bedrijven meehelpen om de vervuiling van de wereldzeeën te stoppen.

 

De toekomst van het recyclen van kunststoffen

Deze editie kon men ervaren hoe actief de kunststoffenbranche is om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Er worden prachtige producten gemaakt waarbij de branche tijdens de ontwikkeling ervan al nadenkt om genoeg recyclaat te gebruiken en zo min mogelijk energie te verbruiken tijdens de productie. Een aantal van deze innovatieve producten waren terug te zien in het lezingenprogramma, bij de exposanten, op het demoplein en in de Hall of Fame.

 

Meet & Match

Ook dit jaar werd er een Meet & Match georganiseerd. Tijdens de B2B matchmaking hebben ruim 100, internationale deelnemers de gelegenheid gebruikt om nieuwe, interessante en potentiele partners te ontmoeten.

Op 23 en 24 september 2020 vindt de volgende editie van de kunststoffenbeurs plaats.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden