12 mei 2022 - 3 min leestijd

Lancering Skillslab Smart Welding

Met het in ontvangst nemen door Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur mboRijnland van het officiële Smart Industry Skillslab schildje uit handen van Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie, vond de officiële lancering plaats van de Skillslab Smart Welding. In deze samenwerking werken bedrijven en onderwijs samen aan de ontwikkeling van het onderwijs rondom de nieuwste technologie in de lasindustrie. mboRijnland is het eerste ROC dat start met het Smart Welding Factory Skillslab voor Zuid-Holland in samenwerking met het LAC.

De samenwerking zorgt ervoor dat onderwijsinstellingen, metaalbranche en bedrijven de handen ineenslaan om vakinhoudelijk in te spelen op de technologische ontwikkelingen en de specifieke behoefte van de metaalsector in de regio Midden-Holland.

Docenten van mboRijnland en medewerkers van Kasteel Metaal en Hieselaar Nederland hebben de afgelopen periode de cursus lasrobotprogrammeur gevolgd. De cursus is afgerond en docenten en medewerkers zijn nu gekwalificeerd om zelf trainingen te verzorgen voor medewerkers van bedrijven en leerlingen uit het reguliere onderwijs.

“Deze ontwikkeling past goed in de ontwikkeling in de maakindustrie”, sprak Kleiboer. “Om mee te kunnen in de concurrentieslag in de wereldwijd georiënteerde maakindustrie moet er aandacht zijn voor productiviteitsverbetering in bedrijven. Dit kan op vele manieren en robotisering en automatisering is er daar een van. Het is ook onontkoombaar, want de arbeidsmarkt is krap en zal dat voor goede technische vakmensen ook blijven. Dus moeten we in de maakindustrie slimmer produceren. Dat gaat niet ten koste van werkgelegenheid, maar is een voorwaarde om werkgelegenheid te behouden in de Nederlandse maakindustrie.”

Partners

Vanuit SMITZH, het innovatieprogramma van de provincie Zuid-Holland, is Koninklijke Metaalunie samen met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology de initiator geweest voor het bijeenbrengen van de betrokken partners: Kasteel Metaal, Hieselaar Nederland, Stichting LAC, Masterplan Techniek Zuid Holland, Schoonhovens College en mboRijnland. Het LAC is de partij die het lesmateriaal heeft ontwikkeld en de partijen heeft begeleid bij de totstandkoming van het Skillslab Smart Welding. De samenwerkende partijen dragen gezamenlijk zorg voor de opleiding van lasrobotprogrammeurs op mbo-niveau.

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology zet zich in voor een continue ontwikkeling van innovatief onderwijs binnen de Techniek & ICT-opleidingen van mboRijnland. Het CIV is een publiek-private samenwerking tussen onderwijs, bedrijven, brancheorganisaties en overheid in de regio van Alphen, Leiden, Zoetermeer, Gouda en Woerden. Samen werken we aan een gemeenschappelijk doel: onze nieuwe generatie inspireren en leren om maatschappelijke vraagstukken op te lossen met hulp van (nieuwe) technieken en technologie. 

Beeld: CIV Smart Technology

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden