2 mei 2017 - 3 min leestijd

Lasrobot offline programmeren verhoogt productiviteit HVL

Bij het traditioneel programmeren van lasrobots komt door de steeds kleiner wordende series de beschikbaarheid van de robots sterk onder druk te staan. Met offline programmeren heeft HVL Metaalbewerking uit Liessel dit probleem verholpen. De hele installatie bij HVL Metaalbewerking, van zowel lasrobot, track, manipulator en offline-softwarepakket AlmaCam, is opgebouwd en geplaatst door ProduLAS uit Oosterhout.

Eén van de grote voordelen van offline programmeren is dat 3D-modellen, vanuit bijvoorbeeld Solid-Works en Inventor, in het offline-softwarepakket AlmaCam geladen kunnen worden. Hierdoor kan op elk gewenst moment een lasprogramma geprogrammeerd worden met een PC. De lasrobot kan dan volledig productief blijven en het omschakelen naar een nieuw programma/product neemt nauwelijks tijd in beslag.

 

Stilstandtijd verkorten

“Als toeleveringsbedrijf van metalen producten en halffabricaten hebben we een enorme variatie in het soort producten. Vooral het aflassen slokt een hoop productietijd op, waarvoor wij juist lasrobots inzetten. Inmiddels is hiervoor de vierde lasrobot in onze productie geplaatst. Het las-hechtwerk gebeurt manueel en het aflassen door de robot. Dit biedt behoorlijk veel meer voordelen: constante hoge kwaliteit van het laswerk, man-onafhankelijke productie (te weinig goede lassers beschikbaar) en verder kunnen meerdere lasplaatsen bediend worden door slechts één operator. Waar wij echter steeds tegenaan lopen zijn de stilstandsuren, omdat de robots aan de machine geprogrammeerd moeten worden. Vandaar dat we bij de laatste aangeschafte lasrobot ook in het offline softwarepakket AlmaCam hebben geïnvesteerd”, vertelt Hans Vervoordonk, directeur van HVL Metaalbewerking.

 

Techniek wordt aantrekkelijk

Hij vervolgt: “Wat we daarnaast zien is, dat het voor aankomende leerlingen veel interessanter wordt om te kiezen voor het technische vak. Zeker nu de industriële markt aardig aantrekt ontstaat er een nijpend tekort aan goedgeschoolde techneuten. Techniek is niet meer vies en vuil, wat jaren gedacht werd, maar is schoon en hip. Hierdoor raken steeds meer schoolgangers geïnteresseerd om te kiezen voor het technische vak, waarbij je met robots, computers en hightech-producten om mag gaan. Offline programmeren in AlmaCam is een leuke uitdaging voor jonge medewerkers in ons bedrijf. Ik merk dat dagelijks.”

 

De lasrobot

De hele installatie van zowel lasrobot, track, manipulator en offline-softwarepakket AlmaCam, is opgebouwd en geplaatst door ProduLAS. Zij zorgden voor de opbouw van de installatie én de externe en interne scholing van de operators, voor zowel wat betreft het lassen met de robot zelf, alsmede de AlmaCam offline programmeervaardigheden. Hans Vervoordeldonk: “We zien nu dat de stilstandsuren van de lasrobot tot een minimum zijn teruggebracht. Dit bespaart ons aanzienlijke insteltijd en dus geld. Uiteraard staat daar een investering tegenover, maar onze afnemers kunnen rekenen op een constante hoge laskwaliteit en een strakke productieplanning”. Voor HVL directeur Hans Vervoordeldonk is deze investering voor een modern metaalbewerkingsbedrijf niet meer dan logische stap.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden