6 april 2020 - 2 min leestijd

Layertec ondersteunt Jeroen Bosch Ziekenhuis met 3D-printen

Voor de bestrijding van Covid-19 is er een grote hoeveelheid beademingsapparatuur nodig. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) gebruikt snorkelmaskers om deze in combinatie met een 3D-geprinte klep om te zetten naar een beademingsmasker. Layertec ondersteunt het JBZ met het gratis ter beschikking stellen van de gehele 3D-print capaciteit.

Een masker wordt aangesloten op een bestaande ventilator van beademingsapparatuur door middel van een Charlotte-klep. Het idee hiervoor komt van de Italiaanse arts Renato Favero en is uitgewerkt tot een succesvol getest ontwerp door het bedrijf Isinnova. Zij hebben het octrooi voor deze klep gratis beschikbaar gesteld voor elk ziekenhuis wereldwijd.

 

Productie versnellen

Het JBZ benut deze kans en produceert met eigen 3D-printers deze kleppen. Pieter-Jan Scheerlinck en Ton van Spingelen, beide in de rol van medisch technoloog, leiden het project. Om de productie te versnellen, vroegen ze Layertec als 3D-print specialist om bij te springen. Layertec besloot onmiddellijk om de gehele capaciteit van zijn 3D-printservice gratis ter beschikking te stellen. Pieter-Jan en Ton zijn dankbaar voor de ondersteuning: “Wij zijn zelf aan het printen maar kunnen natuurlijk elke hulp gebruiken in de capaciteit.”

Layertec probeert hiermee een steentje bij te dragen aan de bestrijding van het coronavirus en directeur Arnaud Kooij roept andere 3D printbedrijven op om hetzelfde te doen: “Ze hebben de beademingsmaskers hard nodig, laten we zorgen dat we de gezamenlijke printcapaciteit maximaal gebruiken.”

Inmiddels zijn er meerdere batches geprint en heeft er een levering plaatsgevonden aan de afdeling Medische Informatie en Communicatie Technologie van het JBZ.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden