17 januari 2019 - 7 min leestijd

LVD en industrie klaar voor digitale transformatie

De digitale transformatie speelt een grote rol in de plaatbewerkingsindustrie. Om te achterhalen waarom en hoe kleine en middelgrote bedrijven kunnen investeren in slimme technologieën, sprak de redactie van TechniShow Magazine met Matthew Fowles, Group Marketing Manager en Kurt Debbaut, Product Manager Cadman Software bij LVD.

“De industrie is klaar voor de digitale transformatie. Twee jaar geleden staken we onze tijd nog voornamelijk in het op de hoogte brengen van onze klanten rondom het Industry 4.0 thema. Nu weten bedrijven wat big data en software kan doen om waarde toe te voegen aan het bedrijf. Daarom kunnen we nu direct tot de kern van het verhaal komen en informeren hoe onze oplossingen een meerwaarde kunnen creëren bij de klant”, vertelt Fowles. Debbaut vult aan: “Wat ons opvalt is dat zelfs kleine bedrijven bij ons aankloppen om te brainstormen over hun digitaliseringsslag. Dat is volgens ons misschien wel de opvallendste trend op dit moment. Klanten vragen er echt om, en niet alleen in West-Europa maar ook daarbuiten. China is bijvoorbeeld een groeiende markt als het op digitalisering en automatisering aankomt. Maar, en dat moet gezegd, de Nederlandse industrie pakt het thema snel op. Nederlandse bedrijven staan meer open voor nieuwe innovaties en in veel gevallen zijn bedrijven al lang met digitalisering bezig, zonder dat ze doorhebben dat het onder het Industrie 4.0 thema valt.”

 

Oplossingen voor I4.0

Voor LVD houdt Industrie 4.0 het stroomlijnen van de complete procesketen in. Bij de verspaning gaat het vaker om de machine zelf en hoe met sensoren en machinedata het bewerkingsproces verbeterd kan worden. Bij plaatbewerking is daar volgens LVD niet zo heel veel winst meer te behalen. Machines zijn snel en nauwkeurig. Het gaat erom wat er tussen de processen gebeurt, waar ontstaan de bottlenecks, hoe breng je die in kaart en hoe los je dat op zonder dat verder in het proces weer een bottleneck ontstaat. LVD is inmiddels al ruim twintig jaar bezig met het optimaliseren van het proces en omdat de machinebouwer in die jaren, nog voordat het echt een naam had, al veel facetten van Industrie 4.0 heeft gebruikt spreekt LVD nu weleens van Industrie 4.1. “We gebruiken bijvoorbeeld al jaren een database voor communicatie met het productieproces. Industrie 4.0 is een tool om data te beheren, te analyseren en op basis van realtime data het adaptief aan te sturen. Het is geen kant en klare oplossing om data te kunnen gebruiken. De Cadman software die we hebben ontwikkeld, maakt het gebruik van data wel mogelijk. Vandaar Industrie 4.1”, aldus Debbaut.

 

Cadman

De Cadman software bestaat uit een aantal elementen die samen het volledige productieproces stroomlijnen, efficiënter en productiever maken. Deze facetten dekken alle aspecten van ontwerp, productieorganisatie, automatisch genereren van NC-bestanden en het beheer van ponsen, lasersnijden en buigen van werkstukken. De basis is Cadman-Job dat de link tussen het ERP-systeem, de werkvoorbereiding en de machines in de fabriek legt. Door real-time gegevens uit het proces kan alles in een oogopslag worden gezien, waardoor de workflow geoptimaliseerd kan worden. De nieuwste versie van Cadman kan naast bewerkingstechnologieën van LVD zoals buigen, ponsen en lasersnijden, ook externe processen kan koppelen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewerkingen zoals boren, tappen, afschuinen, oppervlakte behandelingen en verpakken worden meegenomen in het stroomlijnen van het proces. Zo wordt de productieketen in de plaatwerkcel nog overzichtelijker in beeld gebracht en kunnen de verliestijden tussen processen nog verder worden ingekort.

 

Cadman elementen

Cadman bestaat verder uit Cadman-B, -L, en -P, die de hele werkvoorbereiding zo automatisch mogelijk laten verlopen. Cadman-B is een software voor het automatisch genereren van kantprogramma’s. De software kan automatisch een 3D CAD-model ontvouwen en een 2D DXF bestand aanmaken, rekening houdend met het buigverlies en de interne radius van elk materiaal, in combinatie met elk gereedschap.Ook bepaalt Cadman-B de optimale buigvolgorde, de positie van alle assen, zoals de achteraanslagen, het Easy-Form Laser hoekmeetsysteem en de benodigde gereedschappen.

Voor de lasersnijmachine heeft LVD Cadman-L ontwikkeld. Deze software kan automatisch nestingen en NC-programma’s genereren. Daarbij maakt de software het voor de gebruiker eenvoudig om de optimale parameters te configureren, afhankelijk van materiaaltype en plaatdikte.

Voor ponsmachines van LVD is er Cadman-P. Deze software doet eigenlijke hetzelfde als Cadman-L zoals automatisch aanmaken van nestingen en NC-programma’s, alleen dan voor de LVD Strippit ponsmachines. De software geeft ondersteuning door automatische gereedschapsselectie, de ponsvolgorde te bepalen en de plaatklemmen te herpositioneren.

Een belangrijk element van de digitale oplossingen is Touch-I4. Dit een industriële tablet voor de operator, die informatie geeft over de gekoppelde machines in de werkplaats. Maar de tablet doet meer. Het is een belangrijk element om Cadman-Job up-to-date te houden. Door elke handeling te scannen, bijvoorbeeld door stukken uit een nesting aan een order toe te voegen en door te gaan naar de volgende bewerking, kan Cadman-Job het proces in kaart brengen. Met de nieuwe versie van Cadman kunnen met de tablet ook de externe processtappen, zoals eerder benoemd, worden overzien. De tablet geeft dan bijvoorbeeld gedetailleerde informatie aan de operator over waar een gat geboord of waar getapt moet worden en de nodige informatie zoals de diameter. Dit maakt de digitaliseringsslag compleet.

 

Meer dan software

“Ons softwareteam is de laatste jaren gigantisch gegroeid. Ontwikkelingen op het gebied van machineprogrammering, interfaces en integratie gaan razendsnel. Maar ook op het gebied van machines en automatisering zijn we nog lang niet uitontwikkeld. Dat lieten we vorig jaar op de EuroBlech nog zien met een paar nieuwe machines”, vertelt Fowles. Een nieuwe ontwikkeling voor LVD is de Dyna-Cell, een gerobotiseerde buigcel met een snelle elektrisch aangedreven afkantpers met veertig ton buigkracht. De cel is ontwikkeld voor het buigen van kleine tot middelgrote werkstukken in middelgrote series. Bij de ontwikkeling van deze cel heeft LVD gekeken hoe ze een systeem op de markt kunnen brengen waarmee kostengunstig geproduceerd kan worden. Dat wil zeggen dat de automatisering zo eenvoudig mogelijk is gelaten, want complexiteit kost geld en dat drijft de kosten per onderdeel op. De Dyna-Cell heeft wat dat betreft de ‘sweet spot’ tussen automatisering en stukprijs. Dyna-Cell maakt gebruik van een stapelzone voor het laden en ontladen van meerdere pallets. Werkstukken worden door een industriële Kuka-robot op de juiste pallet geplaatst. Als er een hoeveelheid kleine stukken wordt geproduceerd, dan kan de robot tot wel acht uren onbemand werken. En dankzij de grijper van de robot, die LVD zelf heeft ontwikkeld en gepatenteerd, kan een grote verscheidenheid aan producten gehandeld worden. Omdat bedrijven tegenwoordig een grote mix in seriegroottes hebben, is de cel daarnaast zo ontwikkeld dat de afkantpers stand-alone gebruikt kan worden. Zo kunnen enkelstuks en kleine series tijdens de dagdienst gemaakt worden en grotere series onbemand in de avond- en nachturen.”

 

Andere trends

Een ontwikkeling die nieuw is voor LVD is de Electra FL-3015 fiberlaser met een vermogen van 10 kW. “De laservermogens gaan al jaren omhoog en we zien zelfs al vermogens van 15 kW. Bij LVD brengen we deze hoge vermogens later op de markt omdat we eerst zeker willen zijn dat de machine de snelheid van het proces aan kan en dat de betrouwbaarheid van de laserkop goed is. Zo duurde het vroeger ook wat langer voordat we met fiberlasers op de markt kwamen. Eerst hebben we het proces geanalyseerd en de dynamica van de machine aangepakt. Want een machine gebouwd voor een CO2-laser is niet dynamisch en stijf genoeg om uit rusten met een fiberlaser. En dat zag je in het begin van de fiberlaser wel veel gebeuren. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn wat dat betreft belangrijker dan de eerste zijn die met een nieuwe technologie op de markt komt. Toch hebben we nu ook een 10 kW-laser in het assortiment”, aldus Fowles. LVD heeft het machineframe van de Electra FL-3015  aangepast zodat het de hoge acceleratie- en snijsnelheden aankan, om de voordelen van de fiberlasertechnologie volledig te benutten. De machine is voorzien van een gelaste stalen frameconstructie van vijftien ton, die zorgt voor een hoge stijfheid. Het portaal is van gietaluminium, zodat de snijkop dynamisch verplaatst kan worden.

“Zoals je hoort zijn we in een tijd aangekomen waarin technologische ontwikkelingen over een heel divers aantal thema’s zijn verspreid. En software speelt daarin een grote rol, die in de toekomst alleen nog maar groter zal worden. Op hardware gebied gaan de ontwikkelingen ook door. Alleen zullen deze een veel kleiner effect hebben op de productiviteit”, besluit Debbaut.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden