30 maart 2020 - 2 min leestijd

LVD en Vives ontwikkelen coronavrije deuropener

LVD Company en Hogeschool Vives slaan de handen in elkaar voor het design en de productie van een ‘coronavrije’ deuropener die ze gratis ter beschikking stellen aan zorginstellingen en openbare diensten. Het coronavirus overleeft op gladde oppervlakken en materialen, waardoor deurklinken per definitie een groot risico vormen. Een handsfree deuropener kan besmetting voorkomen.

Docenten productie, verbonden aan het Vives departement Industriële Wetenschappen en Technologie, ontwikkelden een inox deuropener in het Vives Maaklab. Het systeem wordt op een bestaande deurklink gemonteerd waardoor men de deur kan openen en sluiten met de arm in plaats van met de hand.

 

200 deuropeners uit een plaat

LVD Group, internationale producent van plaatbewerkingsmachines, ondersteunde de voorbije weken al AZ Groeninghe met beschermingspakken en stuurde mondmaskers naar AZ Delta en de LVD-filialen in China, Slovakije, Italië en de USA. Nu helpt LVD met dit bijzondere project van Vives: “Met de machines in het LVD XP Center, het democenter voor onze klanten, konden we de stukken snel produceren. De inox plaat van 3 x 1,5 m ging eerst naar een Electra lasersnijmachine waar ze in de gewenste vorm gesneden werd. Uit één plaat werden 200 deuropeners gehaald. Daarna werden de gesneden stukken geautomatiseerd gebogen op de Dyna-Cell,  een gerobotiseerde buigcel”, aldus Sébastien Van Neste, application engineer bij LVD.

 

Eenvoudige bevestiging

“De deuropener wordt met drie eenvoudige kabelbinders op de klink gemonteerd en past op zowel binnen en buitendeuren. Eén design past op 95% van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen. Dit geldt ook voor deuren met een hydraulische deurpomp”, weet Vives docent Productie/Automatisering Pieter Desplenter.

 

Rechtenvrij

“Ons ontwerp is vrijgegeven. Op die manier kunnen maakbedrijven wereldwijd aan de slag, zodat de productie en de verdeling snel kan gaan. Alles helpt om het coronavirus een halt toe te roepen”, aldus Tom Scharlaken, Lector Mechanica – Elektrotechniek van Vives.

Samples kunnen, na aanvraag, gratis afgehaald worden bij Vives. Zorg- en overheidsinstellingen krijgen voorrang. Vives roept ook andere maakbedrijven op om de deuropeners tegen kostprijs ter beschikking te stellen. Meer info.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden