30 oktober 2019 - 3 min leestijd

LVD kant flexibel en onbemand op Blechexpo

Tijdens de Blechexpo maken bezoekers kennis met LVD-producten die plaatbewerkingsbedrijven vooruithelpen volgens Industrie 4.0. Dyna-Cell, de gerobotiseerde buigcel, ToolCell, de kantbank met automatische gereedschapswisselaar, de snelle Electra fiberlaser 10 kW en de Cadman-software worden van 5 t/m 8 november in Stuttgart gepresenteerd.

De vernieuwde Dyna-Cell buigcel verenigt een elektrisch aangedreven Dyna-Press Pro kantbank – met 40 ton buigkracht, 1.500 mm werklengte en een vijfassige achteraanslag – met een industriële Kuka-robot. De Dyna-Cell is vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd, en is inmiddels doorontwikkeld en uitgerust met nieuwe functies en mogelijkheden. Zo heeft LVD de Dyna-Cell voorzien van het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser (EFL). Het EFL-systeem zendt digitale informatie in real-time naar de CNC-besturing, die de informatie verwerkt en meteen de positie van de stempel aanpast om de juiste hoek te verkrijgen. Hierdoor wordt het kantproces niet onderbroken en gaat er geen productietijd verloren. Dankzij EFL compenseert de machine automatisch variaties in materialen, zoals plaatdikte, koudversteviging en walsrichting.

 

Acht uur onbemand buigen

De Dyna-Cel biedt een hoge productiviteit op een kleine oppervlakte van vijf keer vijf meter. Bij een grote serie van kleine werkstukken kan de robot tot wel acht uren onbemand produceren. Een handige feature is dat de buigcel zowel met robot als met operator kan werken. Dit biedt een efficiënte oplossing voor kleine, medium en grote series. Voor de Dyna-Cell heeft LVD een speciale grijper ontwikkeld, waarvoor patent is aangevraagd. De grijper is geschikt voor werkstukken van 35 mm x 100 mm tot 350 mm x 500 mm en een gewicht van maximum drie kilogram. Dankzij de grijper kan de buigcel aan drie verschillende kanten buigen zonder dat het werkstuk herpakt moet worden. De aansturing en positie van de zuignappen in de grijper worden bepaald door offline software en geactiveerd volgens de grootte van het werkstuk.

 

Intelligente programmeerwizard

Voor de programmering van de Dyna-Cell heeft LVD een intelligente programmeerwizard ontwikkeld. Dankzij deze ‘revolutie in gerobotiseerd kanten’ verloopt de programmering snel en eenvoudig, omdat door de ‘zelfprogrammerende’ wizard het teachen van de robot volledig wegvalt. Na het importeren van de 3D-tekening maakt de software automatisch het kant- en robotprogramma aan en berekent een botsingsvrij pad inclusief alle grijperposities. Voor eenvoudige programmering zijn families van werkstukken gedefinieerd zoals beugels, bakjes en profielen. Het kantproces verloopt snel en ononderbroken en de gekante stukken worden automatisch op de juiste pallet gestapeld. De Dyna-Cell is verder uitgerust met de nieuwste Touch-B 15” touchscreen besturing, die volledig geïntegreerd is met de Cadman-software suite.

 

Kantbank met automatische gereedschapswisselaar

ToolCell, de afkantpers met automatische gereedschapswisselaar, maximaliseert de productiviteit door zijn geïntegreerd gereedschapsmagazijn. LVD’s gepatenteerde hoekmeetsysteem Easy-Form Laser voorziet hoekcontrole in real-time en garandeert hierdoor nauwkeurige buigresultaten van het eerste tot het laatste stuk.

 

Snelle fiberlaser 

Electra FL, de snelle 10 kW fiberlasersnijmachine, snijdt een brede waaier aan ferro- en non-ferromaterialen zo snel als het thermische proces toelaat. Het machineportaal met lineaire aandrijving waarborgt een uitzonderlijk hoge dynamiek en snelle 2G-acceleratie tijdens het snijden.

Tijdens de beurs creëert Cadman een virtuele fabriek waarin de machines en software constant gegevens uitwisselen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden