11 september 2018 - 2 min leestijd

Machine bedienen met spraakcommando op IMTS

Op de International Manufacturing Technology Show (IMTS) lanceert iTSpeeX deze week de nieuwe spraakgestuurde software Athena. De software is ontwikkeld om de machinebediening efficiënter en meer accuraat te maken.

Een van de meest onderscheidende aspecten is toch wel de toepasbaarheid van Athena op machines en besturingen van verschillende merken. iTSpeeX streeft er naar om met Athena de nieuwe standaard te worden in de maakindustrie. Dan Bagley, Hoofd Architect Athena, benadrukt dat Athena is ontwikkeld vanuit de gedachte om machinebediening accuraat en efficiënter te maken en niet om te kunnen besparen op mankracht. Echter biedt Athena wel een flinke besparing op de tijd die nodig is om mensen te trainen om verschillende machines te besturen omdat de commando’s gelijk zijn. Athena levert een standaard werkwijze die het werken met verschillende soorten machines en besturingen vergemakkelijkt. Zelfs de meest ervaren vakman heeft baat bij deze software doordat hij met een spraakcommando ook een onderhoudshandleiding kan doorzoeken en de benodigde informatie op de machine gepresenteerd krijgt. Op de IMTS wordt Athena bij verschillende machinebouwers gepresenteerd. Zo kunnen bezoekers op de stand van bijvoorbeeld Makino en OKK de spraakgestuurde software uitproberen. 

Iedereen kan machine bedienen

In gesprek met Dan Bagley krijgen we een mooie inkijk in het ontstaan van het idee voor Athena. “Wanneer ik naar mijn kinderen keek, zag ik dat ze volledig hun telefoon met spraakcommando’s bestuurden en zo alle informatie getoond kregen die ze op dat moment nodig hadden. Daardoor dacht ik: ‘Wat als we met een spraaksoftware alle mogelijke machines zouden kunnen aansturen om het werken met dergelijke apparatuur te vergemakkelijken? En het is gelukt om dit binnen een jaar voor elkaar te krijgen.” Athena luistert op dit moment alleen nog naar Engelse commando’s. De volgende stap van iTSpeedX is om dit uit te breiden naar andere talen. Ook Nederlands staat op de planning.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden