8 mei 2020 - 2 min leestijd

Machinebouw houdt Nederlandse industrie overeind

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 2,5 procent lager dan in maart 2019, maakt het CBS bekend. Daarmee heeft de Nederlandse industrie in maart veel minder slecht gedraaid dan in omringende landen. Met name de machinebouw, met een plus van 15,7%, houdt de industrie overeind.

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie het sterkst. In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lag de productie echter lager jaar op jaar. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp het hardst. Een aantal bedrijven in deze branche hebben 19 maart hun fabrieken volledig gesloten. Landen om ons heen die sterker afhankelijk zijn van de auto-industrie noteren grotere verliezen. Zo kromp de gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie in maart met 14% en in Frankrijk werd er in maart zelfs 19% minder geproduceerd.

 

Sterkste daling producentenvertrouwen ooit

Door de wereldwijde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het producentenvertrouwen in april 2020 naar het laagste niveau gedaald sinds de start van het onderzoek in 1985. De daling was de grootste ooit in een maand tijd. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid daalde ongekend sterk. In maart waren er nog net iets meer positieve dan negatieve ondernemers.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) is in april naar het op een na laagste niveau ooit gedaald. Het was net als in Nederland de sterkste daling van het vertrouwen in een maand ooit.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden