De Groep Fabrikanten Machines (GFM) is positief over de vooruitzichten van de machinebouw voor 2017. De vraag naar machines en machineonderdelen wereldwijd stijgt snel. Nederland, met een sterke machine-industrie, profiteert hier van mee.
Wereldwijd stijgt de industriële productie, waardoor ook de vraag naar werktuigmachines toeneemt. Dit blijkt uit prognoses van Oxford Economics, een gerenomeerd onderzoeksbureau. GFM-voorzitter Robert Nefkens: “De globale economie trekt aan. Dat heeft zich al in 2016 ingezet. De economie draait nu op volle toeren om de internationale vraag bij te houden.”
Nefkens baseert zijn mening ook op cijfers van de Duitse brancheorganisatie VDW. Die verwacht voor het lopende jaar een duidelijke groei van 3 procent. Ook Nederlandse economische cijfers staven de woorden van de voorzitter van de GFM. Zo becijferde het CBS dat de productie van de industrie verder groeit. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,7 procent hoger dan in december 2015, maakte het CBS bekend.
Ook zijn machines het lucratiefste product voor Nederlandse export, meldt het CBS. De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het gaat bijvoorbeeld om chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.
Tijdens de Hannover Messe (van 30 mei tot 2 juni) presenteren ongeveer veertig Nederlandse tech-start-ups zich aan het internationale publiek. …
Van metaalbedrijven en robotbouwers tot de automotive-industrie: in alle sectoren liggen er volop kansen voor de circulaire economie. De kunst …
Met het in ontvangst nemen door Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur mboRijnland van het officiële Smart Industry Skillslab schildje …
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 7,2 procent hoger dan in maart 2021, maakt het CBS …