25 juli 2019 - 3 min leestijd

Makino met hoofdthema’s Industry 4.0 en e-mobiliteit op EMO

Tijdens de EMO 2019 presenteert Makino nieuwe productiemachines, matrijstechnologieën, -producten en -oplossingen. De focus van Makino ligt op twee hoofdthema’s: digitale productietechnologieën in lijn met Industry 4.0 en elektrische voertuigen. Bezoekers van de beurs zullen antwoord krijgen op de vraag hoe Makino hun productieprocessen voorbereidt op de toekomst.

De ondersteuning die Makino biedt bij de digitale productieprocessen van hun klanten gaat veel verder dan de machine zelf. Athena, bijvoorbeeld, is een grote stap voorwaarts in M2M-communicatie, omdat het de voice user interface technologie introduceert in de machine-industrie. Athena is ontworpen om elk type machine – frezen, draaien, EDM, enz. – te besturen en functioneert zelfs in werkplaatsen zonder internet. Athena rapporteert, bestuurt, begeleidt en berekent en biedt zo ondersteuning bij de meest geavanceerde productieprocessen. Andere digitale productieoplossingen van Makino zijn onder andere Digital Twin, een productiesimulatie- en planningstool, en MAS-A5, waarmee onderdelenbewerking en pallethandling in Makino celsystemen dynamisch worden gepland, het gebruik van de spindel wordt gemaximaliseerd en productieorders worden afgestemd op onderdelen en processen.

 

Voorspelbaar onderhoud

Voorspelbare en preventieve onderhoudsconcepten, zoals Makino’s Machine Health Maximizer (MHmax), helpen de stilstandtijd van de machine te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen. MHmax brengt het Internet of Things (IoT) naar de werkvloer, met extra sensoren die op de machine zijn geïnstalleerd om onverwachte stilstand ervan te voorkomen. Deze web gebaseerde toepassing controleert de status van de spil en de ATC-arm, regelt de koelvloeistoftemperatuur en de hydraulische druk, meet de prestaties en toont alle resultaten op een gebruiksvriendelijke manier op het Pro.6 scherm of op een andere PC in het netwerk. Geavanceerde digitale ondersteuning wordt klanten verder aangeboden met de oplossing voor ondersteuning op afstand, die is ontwikkeld door Makino’s partner Oculavis. En voor het eerst in Europa zullen op deze vakbeurs ook augmented reality (AR) modellen voor Makino’s D200Z, DA300, a51nx, IQ500 en a500Z machines te zien zijn.

 

De uitdagingen van e-mobiliteit

Nu autofabrikanten oplossingen ontwikkelen voor de e-mobiliteitsmarkt, is Makino vastbesloten hen te ondersteunen bij het oplossen van de talrijke bewerkingsproblemen die de omschakeling van de productie van conventionele voertuigen met verbrandingsmotor naar de productie van e-voertuigen creëert. Hoe zullen onderdelen zich ontwikkelen en welke specifieke bewerkingsproblemen zullen zich voordoen? Makino´s specialisten zullen tijdens de EMO aanwezig zijn om deze kwesties te bespreken met bezoekers uit de auto-industrie, ondersteund door demonstraties van een breed scala aan toepassingen en high-end automatiseringsoplossingen.

Eén van de high-end vorm- & matrijsoplossingen die op de EMO 2019 worden getoond, betreft een Erowa lineaire robot die elektroden en onderdelen invoert in twee Makino bewerkingscentra (D200Z en F5) en een erosiemachine (EDAF3). Deze productiecel is bij uitstek geschikt voor de productie van EV connectoren. De Makino i-assist robot die op de stand wordt gedemonstreerd, beschikt nu over een groot aantal geavanceerde functies voor onderdelenproductie. De robot vindt bijvoorbeeld zelf zijn weg naar de machine die hij moet voeden, vermijdt daarbij obstakels, pakt onderdelen op, zelfs als ze niet de juiste positie hebben, en laadt gereedschappen in een andere, vooraf ingestelde machine.

Een ander hoogtepunt op de EMO 2019 is een gloednieuw flexibel productiesysteem, bekend als PZ1. De PZ1 productiecel, te zien op de EMO 2019, met een Makino a51nx en een a500Z bewerkingscentrum, belooft aanzienlijke toegevoegde waarde te leveren aan klanten in de vorm van kostenbesparingen, productieoptimalisatie en preventief onderhoud – het type all-in geautomatiseerde oplossing dat een doorslaggevend verschil kan maken in productieprocessen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden