1 september 2017 - 2 min leestijd

Mapal boort droog in koolstofvezel-aluminium vliegtuigdelen

De romp, vleugel, flaps en de horizontale en verticale staart van de nieuwste generatie vliegtuigen zijn vervaardigd uit koolstofvezel-aluminium stacks. Voor de montage van vliegtuigen worden talloze boringen verricht in deze componenten voor de klinknagverbindingen. De dimensionale nauwkeurigheid van de boringen is cruciaal. De boor moet in beide materialen precies dezelfde diameter hebben. Mapal heeft een boor ontwikkeld die zonder smering deze bewerkingen kan uitvoeren.

Voorheen werd een minimale hoeveelheid smering toegepast voor het boren in koolstofvezel- aluminium stacks. Na het bewerken moesten de onderdelen gedemonteerd, gereinigd en hersteld worden. Bovendien werd bewerking vaak uitgevoerd in verscheidene opeenvolgende bewerkingsstappen. Verschillende gereedschappen werden gebruikt voor het boren, ruimen naar de einddiameter en de verzinking. Het volledige proces was dus tijdrovend, kostbaar en de vereiste afmetingen waren vaak niet betrouwbaar. De nieuwe boor die Mapal heeft ontwikkeld optimaliseert het proces. De boor kan namelijk ook verzinken en de speciale geometrie zorgt ervoor dat er geen smering nodig is. De geometrie voorkomt dat warmte die ontstaat tijdens het bewerken naar het component wordt overgebracht.

 

Voor aluminium en koolstofvezel

De hardmetalen boor is voorzien van twee snijkanten en combineert de eigenschappen van een boor voor het bewerken van aluminium met die van een boor voor koolstofvezel-bewerking. De dubbele punthoek zorgt voor een goede centrering van de boor en een minimale spaanvorming bij de booruitlaat. De verwijdering van de spanen wordt verzekerd door de ontworpen spaanruimtes. Omdat koolstofvezel een extreem schurend materiaal is, is de boor van een diamantcoating voorzien. Deze coating zorgt ervoor dat de standtijd acht keer langer is dan in vergelijking met een niet-gecoate boor.

Het boor-verzinkgereedschap voor het droog bewerken van koolstofvezel-aluminium stacks wordt inmiddels succesvol gebruikt door producenten in de luchtvaartindustrie. De boor is verkrijgbaar in een diamter van 4,1 mm en 11,11 mm. In Nederland heeft Laagland uit Capelle a/d IJssel de vertegenwoordiging van Mapal.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden