Op 30 en 31 mei 2018 organiseerde Mikrocentrum de zesde editie van Materials, vakbeurs en congres, in het NH Conference Center Koningshof te Veldhoven. De 48 sprekers en 78 exposanten deelden met de bijna 800 bezoekers de laatste ontwikkelingen, inzichten en how-to’s voor een optimale inzet van (nieuwe) materialen in het productontwikkelingsproces.
Smart Materials veranderen hun fysieke eigenschappen wanneer een externe stimulus wordt toegepast. Dit type materialen wordt al veelvuldig toegepast binnen de industrie. Denk aan toepassingen van fotolithografie apparatuur, ultrasone toepassingen in de medische sector en de parkeersensor voor auto’s. Tijdens de lezingentrack op 31 mei deelden vier experts van ASML, TU Delft / Holst Centre en Universiteit Twente de laatste onderzoeks- en applicatietrends van slimme materialen. Bovendien konden bezoekers op het daarvoor ingerichte paviljoen kennismaken met enkele voorbeelden.
Circulaire economie met kunststof en composiet
Een van de sectoren waar circulaire economie een steeds grotere rol speelt, is de kunststofindustrie. Voor de maakindustrie zijn er interessante kansen om kunststof en composiet slim te hergebruiken, met name in de productieketen. In vijf plenaire sessies organiseerde Holland Chemistry samen met NRK en TI COAST een workshop rondom dit actuele thema. Doel van deze workshop was bovendien het samenbrengen van partijen om vorm te geven aan de samenwerking voor een gezamenlijk PPS-project over recycling van kunststoffen.
Diagnose en advies door materiaaldoktoren
Welk materiaal past bij het gebruik van mijn product? Hoe is de levensduur, tegen welke omstandigheden is een materiaal bestand en welke methodieken zijn geschikt om het materiaal te testen/karakteriseren? Dergelijke vragen konden bezoekers voorleggen aan de vier materiaaldoktoren: Eddy Brinkman (Betase B.V.), Marnix van Gurp (Brightlands Materials Center), Mariëlle Wouters (MaterialsXpertise) en Erik Schuring (ECN, Part of TNO).
Recente en actuele onderzoeksprojecten
Op het gebied van materialen, analyse, oppervlakte- en verbindingstechnieken vinden er in Nederland diverse interessante onderzoeken plaats. Een aantal van deze onderzoeken werd gepresenteerd op het onderzoekspaviljoen. Onder andere M2i, Brightlands Materials Center, KU Leuven, 4TU en Fontys presenteerden met behulp van posters hun bevindingen aan de bezoekers.
Editie 2019: Materials en Eurofinish slaan handen ineen
Timo van Leent, Eventmanager Materials: “Als organisator hebben we het doel de gehele keten van grondstof tot gerealiseerd product aan bod te laten komen. Hierbij kun je niet alleen denken aan het maken van de juiste materiaalkeuze en het karakteriseren ervan maar ook welke verbinding of oppervlaktebehandeling bij een product past. Met name op dit laatste vlak zien we vele ontwikkelingen. Het is dan ook niet voor niets dat Mikrocentrum en de VOM de intentie hebben om in 2019 de vakbeurzen Materials en Eurofinish tegelijkertijd plaats te laten vinden in Leuven (B) op 15 en 16 mei.”
De Wilvo Group brengt alle verspanende activiteiten op één nieuwbouwlocatie in Bergeijk samen. Het gaat om GFM, Van den Broek, …
De campagne ‘Metaaltechnologie maakt je wereld’ werpt vruchten af. Het aantal Nederlanders dat bekend is met de sector is sinds …
Dymato, leverancier van hoogwaardige metaalbewerkingsmachines en cobots, is failliet verklaard. Afgelopen dinsdag is het faillissement uitgesproken bij de Rechtbank Midden-Nederland. …
De Nevi Inkoopmanagersindex is over december 2024 met maar liefst twee punten verbeterd, van 46,6 naar 48,6. De productie daalde …