29 november 2018 - 3 min leestijd

Mazak en relaties presenteren veel nieuws op Open Huis

Afgelopen week organiseerde Mazak het jaarlijkse open huis in Leuven (B). Elk jaar staat de demoruimte vol met machines onder spaan en presenteren relaties hun laatste nieuws. Dit jaar presenteerde Mazak de Variaxis i-300 AWC als Benelux primeur.

De Variaxis i-300 AWC is vorig jaar voor het eerst voorgesteld op de EMO in Hannover, maar werd deze week als primeur voorgesteld aan de Benelux. Het bewerkingscentrum heeft een Auto Work Changer (AWC) ontworpen voor een geautomatiseerde productie van kleine tot middelgrote werkstukken. De AWC is geschikt voor 32 of 40 pallets. De pallets worden beladen op de bewerkingstafel met behulp van HSK 100. Volgens Job van Berkel, directeur van Mazak Europe, zorgt HSK 100 voor een stabiele opspanning en kan de tafel ook uitgerust worden met klemmen. Aan de achterzijde van de AWC is het gereedschapmagazijn gepositioneerd. Het bewerkingcentrum op het open huis had ruimte voor 200 gereedschappen, maar dit is optioneel verder uit te breiden. De combinatie van een ruime opslagcapaciteit voor gereedschappen en werkstukken stelt gebruikers in staat om continu onbemand te werken. Daarnaast heeft de Variaxis i-300 AWC standaard een 12.000 toeren spil, maar ook dit is aan te passen tot een 30.000 toerenspil.

 

Automatisering

Tijdens het open huis waren diverse machines uitgerust met een automatiseringsoplossing. Zo presenteerde BMO een Platinum 50 gekoppeld aan een Variaxis J600 bewerkingscentrum. De Platinum 50 is geschikt om twee bewerkingscentra te automatiseren en maakt het mogelijk om meerdere verschillende series producten door elkaar heen te produceren. De robot in de automatiseringscel is voorzien van een instelbare grijper, waarmee alle soorten producten gepakt kunnen worden. Volgens BMO is de angst voor automatisering weg in de markt. Waar vroeger alleen de hogere segmenten investeerden in automatisering merken ze nu dat ook kleinere bedrijven dit steeds meer doen.

Naast BMO was ook RoboJob van de partij op het open huis van Mazak. Robojob presenteerde hier de Turn-Assist 270 s opgesteld aan een Mazak Integrex J 200. In tegenstelling tot de ‘Integrated’ modellen is de Turn-Assist 270 s niet verplaatsbaar, maar wel erg flexibel in de manier waarop het systeem kan worden opgesteld. Deze machine heeft een apart gereedschapsmagazijn dat wat naar voren komt. Hierdoor blijft het magazijn goed toegankelijk. Dit is mogelijk omdat de aan- en afvoer, robot met bedieningsconsole en veiligheidssystemen separaat zijn opgebouwd en fysiek van elkaar gescheiden. Hierdoor komt in tegenstelling tot het Integrated model de automatisering niet voor het magazijn te staan.

 

Gereedschappen 

Hoffmann Group was aanwezig met een serie nieuwe gereedschappen, waaronder de Garant Master TM schroefdraadfrees. De frees is verkrijgbaar in M8 en M10 en heeft zes tanden. Opvallend aan die tanden is dat elke snijkant onder een andere aanvalshoek staat. Dat maakt de schroefdraadfrezen nauwkeuriger, sneller en reduceert het benodigde vermogen. Bovendien ontstaan er minder trillingen waardoor uitbrokkeling wordt voorkomen en de standtijd van het gereedschap omhoog gaat. De nieuwe coating zorgt ervoor dat de frezen gebruikt kunnen worden voor verschillende materialen.

 

Direct diode laser

Een andere highlight van Mazak was de Optiplex 3015 DDL vlakbedlaser. De 3015 DDL is voorzien van een Direct Diode Laser die volgens Mazak de CO2 en fiberlaser opvolgt. De DDL behaalt namelijk hogere snijsnelheden bij het bewerken van dun en middeldik plaatmateriaal, inclusief sterk refelecterende materialen. Dit laatste is mogelijk omdat de golflengte korter is. Een ander aanzienlijk voordeel van de DDL is dat de energieomzettingsefficiëntie veel hoger is dan die van een CO2- en fiberlaser.

Op de Facebook pagina van TechniShow Magazine is een fotoreportage van het open huis van Mazak gepubliceerd.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden