1 februari 2018 - 2 min leestijd

Mazak presenteert nieuwe vijfasser en diodelaser op open huis

Mazak presenteerde afgelopen week tijdens het open huis in Leuven (B) een breed scala aan machines en oplossingen waaronder het vijfassige HCR-5000S bewerkingscentrum en de Optiplex 3015 DDL-diodelasersnijmachine. Daarnaast werden er diverse automatiseringsoplossingen getoond van o.a. BMO, Halter en Robojob.

De HCR-5000S werd al eerder dit jaar op de EMO geïntroduceerd. De HCR is een volledig nieuw machine-ontwerp waar Mazak veel van verwacht in de Benelux. De HCR is een horizontaal bewerkingscentrum dat dankzij de nieuwe constructie van de draaizwenktafel en het machinebed een werkstuk ook ondersteboven kan verspanen. Dit zorgt voor een goede spanenval. Mazak heeft hiervoor de draaizwenktafel bevestigd aan een schuine slede van de X-as aan de achterkant van de machine. De HCR-5000S kan beladen worden met werkstukken met een diameter van maximaal 700 mm, een hoogte van 450 mm en een massa tot 500 kg. Er zijn diverse spillen leverbaar waaronder de 80 kW variant met een maximaal toerental van 30.000 min-1.

 

Diodelaser

Veel fabrikanten van lasersnijmachines zijn aan het experimenteren met de diodelaser. De technologie zou een opvolger kunnen worden van de fiberlaser aangezien de snijsnelheid nagenoeg hetzelfde is, maar de snijkwaliteit aanzienlijk beter is. De snijkwaliteit komt dicht in de buurt van een CO2-laser, terwijl het minder warmte inbrengt in het materiaal. Daarnaast is de diodelaser efficiënter en kan het een grotere snijrange snijden. Mazak heeft met de Optiplex 3015 DDL-laser een 4 kW diodelaser op de markt gebracht die doorontwikkeld is en gebruikt kan worden voor productiedoeleinden. In mei 2018 wordt de eerste machine geleverd aan een bedrijf in de Benelux en er zijn inmiddels al vier van deze lasersnijmachines operationeel in Italië.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden