30 januari 2020 - 3 min leestijd

Mazak presenteert vijfassig instapmodel op TechniShow

Mazak presenteert tijdens de TechniShow van 17 t/m 20 maart in Jaarbeurs Utrecht de nieuwe vijfassige CV5-500 freesmachine. Deze machine werd tijdens EMO Hannover voor het eerst voorgesteld. De CV5-500 is een instapmodel voor bedrijven die de stap naar vijfassig verspanen willen maken. De bewerkingsmachine is speciaal ontwikkeld voor de Europese markt en wordt in Engeland geproduceerd. Naast de CV5-500 toont Mazak ook de nieuwe Smooth Ai besturing op TechniShow.

“Mazak kan de CV5-500 tegen een scherpe prijs in de markt zetten door gebruik te maken van bestaande onderdelen uit andere machines. Je ziet soms dat bij instapmodellen wordt gekozen voor onderdelen van mindere kwaliteit en er concessies worden gedaan op stabiliteit en kwaliteit. Dat is bij de CV5-500 absoluut niet het geval. Door gebruik te maken van bestaande hoogwaardige onderdelen kan er bespaard worden op de ontwikkelingskosten. En daardoor is de nieuwe vijfasser gunstig geprijsd”, vertelt Hugo Verlaak, sales manager Benelux tijdens het Open huis van de machinefabrikant in Leuven eind november.  Hij vervolgt: “Er is veel vraag in Europa naar een kwalitatief, betrouwbaar vijfassig instapmodel. Dat bleek uit verschillende brainstormsessies met alle verkopers in Europa, waar uiteindelijk deze machine voortgekomen is.”

 

Stijve portaalconstructie

De machine is voorzien stijve portaalconstructie, met daaronder een Sankyo trunnion type tafel. MAZAK past bij de tafel rolgeleidingen toe. De B-as van deze tafel heeft een extra steunlager voor meer stabiliteit. Deze B-as heeft een bereik van 220 graden en de C-as van 360 graden. De tafel beweegt in de Y-richting onder de brug door. Dat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en een compacte machine, die slechts 2.300 bij 2.790 mm meet. Dat maakt volgens Hugo Verlaak de machine aantrekkelijk voor toeleveranciers, waar vloeroppervlak schaars is. Dankzij de constructie van de spanentransporteur kan de machine ook dicht tegen een wand aan worden geplaatst. De transporteur kan namelijk aan de voorkant onder de machine vandaan worden gehaald. Daardoor worden belangrijke componenten voor onderhoud goed toegankelijk. De CV5-500 is verder voorzien van een nieuw ontworpen constructie voor de freesspil, zodat zelfs in de uiterste stand van de Z-as de stijfheid hoog blijft. De standaard freesspil heeft een maximaal toerental van 12.000 min-1, levert een piekvermogen van 18,5 kW en een maximaal koppel van 119,4 Nm. Optioneel kan Mazak de freesmachine uitrusten met een freesspil met een maximaal toerental van 18.000 min-1. Deze spil wordt gecombineerd met gekoelde kogelomloopspindels in de X-, Y- en Z-as voor extra thermische stabiliteit. De CNC-machine kan werkstukken met een diameter tot 500 mm en een hoogte tot 320 mm vijfassig simultaan frezen. De maximale massa dat de tafel kan dragen, is 200 kg. De nieuwe vijfasser kan relatief eenvoudig geautomatiseerd worden, ook in een tweede fase zodat bedrijven de investeringen kunnen uitsmeren in de tijd. Voor automatisering levert Mazak robot interfaces evenals hydrauliek en pneumatiek door de tafel voor opspangereedschappen. De machine wordt geleverd met de SmoothX besturing.

 

Smooth Ai

Een tweede primeur die Mazak presenteert op TechniShow, is de Smooth Ai besturing. Met deze besturing stapt Mazak in de wereld van kunstmatige intelligentie. De Ai-besturing beschikt over een verbeterde grafische gebruikersinterface, een optionele tweede monitor en een bedieningspaneel ter ondersteuning van nieuwe Smooth-technologieoplossingen. Deze omvatten Spindle Health Monitoring-system, Smooth AI Spindle, AI Thermal Shield, Smooth CAM AI, Smooth Project Manager, Solid Mazatrol en Mazatrol Twins. Het bevat ook functies voor robotcelbesturing en een leerassistent. Een technologie die direct veel voordeel kan realiseren is Smooth Ai Spindle. Deze functie maakt gebruik van AI-technologie om de snijomstandigheden te optimaliseren door spiltrillingen te bewaken en de snijcondities real-time aan te passen om chatter te voorkomen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden