27 juni 2017 - 4 min leestijd

Mazak verbindt 25 machines met netwerk op EMO 2017

Voor Machinebouwer Yamazaki Mazak is de EMO 2017 een uitgelezen kans om de productie-industrie op de hoogte te brengen van hun ontwikkelingen. Dit jaar presenteert de Japanse machinebouwer 25 machines waarvan vijftien machines als wereldprimeur worden voorgesteld. Daarnaast zal Industrie 4.0 als een overkoepelende highlight op de beursstand van Mazak te zien zijn. Alle 25 machines zullen in een netwerk verbonden worden met de Industrie 4.0 infrastructuur van Mazak.

“Het doel van Mazak is om bezoekers te laten zien dat de verbonden fabriek van de toekomst er vandaag de dag al is. Uiteindelijk wordt Industrie 4.0 een alsmaar belangrijker onderdeel van de moderne productie”, vertelt Job van Berkel, directeur van Mazak Benelux. De EMO 2017 zet met het motto ‘Connecting systems for intelligent production’ in op de digitalisering van de productie-industrie. Hier haken exposanten op aan door concrete oplossingen rondom dit thema te laten zien. “De 25 machines die we tijdens de beurs presenteren in zes verschillende bewerkingszones, worden allemaal aangesloten via de Industrie 4.0 infrastructuur van Mazak om real-time op de stand productie-informatie weer te geven. Op die manier kunnen we het iSmart Factory concept presenteren, waarmee gebruikers de vitale stap van een automatische productiecel naar een volledig gekoppelde fabriek kunnen maken. Door op de beurs dit concept live te presenteren kunnen we onze klanten op de hoogte brengen van het potentieel dat industrie 4.0 te bieden heeft voor hun productie”, aldus van Berkel.

 

Smooth, Smartbox en MT Connect

Mazak’s iSmart Factory is gebaseerd op drie pijlers, namelijk de Smooth technologie, de nieuwe Smartbox en het MT connect communicatie protocol. De combinatie van deze elementen faciliteren het real-time delen van productiedata tussen de productievloer en het kantoor. Dit resulteert in kortere levertijden, lagere inkoopvoorraad, lagere indirecte arbeidskosten en een verhoogde procesbetrouwbaarheid.”

 

Zes zones

Mazak heeft de stand opgedeeld in zes zones om de verschillende categorieën binnen hun programma te presenteren. De zones zijn: Industrie 4.0, multitasking, vijfassig, horizontaal, draaien en een verticaal. In elke zone zijn diverse primeurs te vinden. In de multitasking zone presenteert het bedrijf bijvoorbeeld de nieuwe Integrex 800V/8. Deze multitasker combineert vijfassig frezen, krachtig draaien en palletautomatisering, waarmee snel grote en zeer complexe werkstukken, zoals onderdelen voor vliegtuigmotoren, bewerkt kunnen worden. In de vijfassige zone is de HCR-5000S één van de drie primeurs. Dit is een compact en krachtig horizontaal bewerkingscentrum en is ontwikkeld voor het verspanen van kleine componenten voor o.a. de luchtvaartindustrie. De machine is uitgerust met een hoogwaardige hoofdspil en is in staat om snel te versnellen met een uitstekende ‘jerk’-controle om nauwkeurig afgewerkte onderdelen te leveren. Tevens nieuw in de vijfassige zone is de Variaxis i-300 AWC. Dit is een compacte automatiseringsoplossing ontwikkeld uit Mazak’s Variaxis-serie, gecombineerd met automatiseringskennis van de Pallettech-oplossingen. De machine bevat een gantry-boxstructuur en een uitbreidbaar gereedschapsmagazijn van maximaal 505 gereedschappen, waardoor het bewerkingscentrum ideaal is voor een hoge mix van kleine series. In de horizontale zone behoort de HCN-5000 uitgerust met een MPP500 automatiseringssysteem tot de hoogtepunten. De MPP (Multi Pallet Pool) heeft zestien posities en is ontwikkeld om stand-alone machines te automatiseren. Kijken we verder naar de draaizone dan is daar de Quick Turn 250M met een geautomatiseerd robotsysteem de highlight. In de verticale zone valt vooral het in Engeland geproduceerde VCN-530C bewerkingscentrum op.

 

Additive Manufacturing

Op de EMO introduceert Mazak een nieuwe hybride machine die uitgerust is met een Wire Arc-systeem voor het oplassen van metaal met een hoog bouwvolume. De Variaxis j-600AM stelt fabrikanten in staat om snel en eenvoudig delen op te groeien en ze vervolgens na te bewerken met vijfassig verspanen. “Er is veel interesse in additive manufacturing en daarom ook in de hybride machines die Mazak aanbiedt. Ook in Nederland is die interesse er, maar laten investeringen nog op zich wachten”, aldus Van Berkel

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden