3 november 2023 - 2 min leestijd

‘Meer liefde voor de maakindustrie is broodnodig in onzekere wereld’

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, benadrukt tijdens Het Grote Industriegesprek eind oktober het belang van de Nederlandse maakindustrie voor het toekomstige verdienvermogen, geopolitieke onafhankelijkheid en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals het klimaatprobleem. Ze wijst op de druk waarmee de investeringen in de maakindustrie te maken hebben, vanwege beleidsmaatregelen en hoge energieprijzen. 

De industrie is van vitaal belang voor de samenleving, vertegenwoordigt 20% van de economie en creëert 1,9 miljoen banen. Nederland genereert meer dan 30% van zijn welvaart uit internationale handel, waarbij de industrie meer dan de helft van de export voor zijn rekening neemt en aanzienlijk investeert in innovatie.

Thijssen wijst echter op zorgwekkende signalen, zoals een lager rendement op investeringen in vergelijking met andere EU-landen en de VS. Ook merkt ze op dat het ondernemingsklimaat in Nederland volgens veel ondernemers verslechtert en dat het land minder aantrekkelijk wordt voor investeringen. Er zijn meer uitgaande dan inkomende investeringen, en het politieke debat richt zich te veel op de nadelen van de maakindustrie, wat leidt tot voorstellen die het bedrijven moeilijker maken, zoals belastingmaatregelen die bedrijven van gas willen afhalen zonder rekening te houden met praktische beperkingen.

Zw benadrukt dat Nederland moet inzien hoe belangrijk de maakindustrie is voor de economie, geopolitieke positie en oplossingen voor hedendaagse vraagstukken. Ze pleit voor voortzetting van groene initiatieven, zoals maatwerkafspraken en programma’s voor verduurzaming van de industrie. Ook is het van belang dreigende maatregelen af te wenden en te blijven investeren in onderzoek en innovatie, terwijl het Nationale Groeifonds beschikbaar moet blijven voor technologie en wetenschap om Nederland aantrekkelijk te houden als innovatieland.

Klik hier voor meer informatie

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden