2 mei 2017 - 2 min leestijd

Meer uptime Husqvarna door juiste koelsmeermiddel

Husqvarna Group in Zweden produceert jaarlijks 8 miljoen individuele metaaldelen voor gereedschappen zoals kettingzagen. Om ervoor te zorgen dat zowel de productiviteitsdoelen als een veilige en gezonde omgeving voor haar werknemers worden bereikt, maakt Husqvarna gebruik van Henkel’s nieuwe generatie bactericide-vrije koelsmeermiddelen.

De giet- en bewerkingsafdeling van Husqvarna is verantwoordelijk voor de productie van een verscheidenheid van aluminium en magnesium onderdelen, waaronder carters, vliegwielen, cilinders en oliepompen. Het maakt gebruik van processen zoals smelten, gieten, bewerken, honen en lakken voor het monteren van onderdelen in het uiteindelijke product. De afdeling is sterk geautomatiseerd en omvat enorme gietmachines, alsmede een groot aantal CNC-machines. De machines werken met hoge snelheden en temperaturen. Daarom is het belangrijk dat een koelsmeermiddel de noodzakelijke koeling en smering tijdens het proces levert. Het gebruik van koelsmeermiddelen heeft een groot probleem. Zoals melk, zal koelemulsie naar verloop van tijd over datum gaan. Vooral tijdens inactieve perioden kunnen bacteriën groeien, zich vermenigvuldigen en sterven met een slechte geur tot gevolg. Om dit te voorkomen heeft Husqvarna drie jaar geleden geïnvesteerd in een duurzame oplossing.

 

Bactericide-vrije snijvloeistoffen

Na een testperiode van zes maanden waarin diverse producten naast elkaar werden geëvalueerd, bleek de bactericide-vrije snijvloeistof Bonderite L-MR van Henkel het meest aan de eisen te voldoen. Jens Gustafsson van Husqvarna beschrijft de duidelijke voordelen: “Ten eerste is er een opvallende afwezigheid van geur. Een belangrijk voordeel voor de gezondheid is dat we geen bactericiden in ons productieproces hebben. Echter, de voordelen zijn breder dan alleen de gezondheidsaspecten. We besparen tijd en kosten. Hoewel we de snijvloeistof concentratie regelmatig controleren en wanneer nodig aanpassen, hoeven we de concentratie in het bad nu veel minder vaak te wijzigen of bij te vullen. Waar we vroeger het bad twee keer per jaar vervingen, hebben we dat met het koelsmeermiddel van Henkel al 2,5 jaar niet hoeven te doen. Dat bespaart ons twee volle dagen per jaar. In aanvulling op deze belangrijke winst in uptime, hebben we ook minder afval, wat ons helpt om onze milieudoelstellingen te halen. Bovendien gaan gereedschappen langer mee omdat de concentratie en de emulsie kwaliteit veel stabieler is.”

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden