5 april 2018 - 2 min leestijd

Meiden proeven van techniek bij Noorderpoort

Ruim 120 meiden van het voortgezet onderwijs komen op donderdag 12 april proeven van techniek bij Noorderpoort. Dit bezoek vindt plaats in het kader van Girlsday 2018. Girlsday 2018 wordt landelijk georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu.

De speciale techniekdag begint voor de meiden van CSG Wessel Gansfort, Montessori Lyceum Groningen en Winkler Prins Veendam bij de Noorderpoortlocatie aan de Muntinglaan in Groningen. Door middel van leuke opdrachten kunnen de meiden kennismaken met procestechniek, technologie en ICT. Bij ICT gaan de meiden een lichtdoosje maken, bij procestechniek gaan de meiden aan de slag met een leidingwand, schakelen met kleppen en ze doen diverse andere proefjes, zoals ‘hoe haal ik stroom uit een citroen’. Bij technologie gaan ze een kleine technische schakeling maken. Daarnaast gaan de begeleiders van Noorderpoort samen met een aantal vrouwelijke studenten in gesprek met de meiden over wat het betekent om in een jongenscultuur je lessen te volgen. Een oud-studente van Noorderpoort maakt de ervaring compleet: zij komt haar ervaringen uit het werkveld delen met de meiden. ’s Middags nemen worden ook nog IMDS Roden, TIKTAK/Segafredo en Bossers & Cnossen bezocht. Deze bedrijven werken belangeloos mee aan Girlsday 2018.

 

Noorderpoort Energy & Maritime

Noorderpoort Energy & Maritime in Delfzijl opent haar deuren voor meiden van het Eemsdeltacollege. Vanuit de Noorderpoortlocatie worden bedrijfsbezoeken georganiseerd naar Nedmag en Kisuma. Daarnaast gaan de meiden ook aan de slag in de praktijklokalen van de locatie in Delfzijl, zoals de brugsimulatie en de machinekamer en bouwen ze zelf een ‘mini’ windmolen. De hele dag is de begeleiding in handen van vrouwelijke docentes en studentes.

 

Meiden kiezen te weinig voor techniek

Aan Girlsday 2018 doen ruim 11.000 meiden (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven. Door Girlsday laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties nadrukkelijk weten dat vrouwen van harte welkom zijn in de technologie. In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO Landelijk expertisebureau meiden/vrouwen en bèta/techniek wil de participatie van vrouwen in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meiden te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden