10 augustus 2023 - 5 min leestijd

Met twaalf Yaskawa lasrobots kan Kasteel Metaal de vraag aan

Bij Kasteel Metaal in Alphen aan de Rijn wordt binnenkort de twaalfde Yaskawa lasrobot geïnstalleerd. Echter, het automatiseringsverhaal van het bedrijf begon al in 2006, toen daar de eerste Yaskawa lasrobot aan het werk werd gezet. Tijdens deze samenwerking van 16 jaar is de productie capaciteit van Kasteel enorm gegroeid en is het aantal medewerkers bijna verdubbeld.

Samen met een grote klant, leverancier van koemelk robots, werd in 1997 het product ontwikkeld en uiteindelijk op de markt gebracht. De eerste jaren ging dit om tientallen stuks per week maar uiteindelijk werden in zes jaar tijd 2.000 koemelk robots met de hand gemaakt. Tegenwoordig zijn dat er over de honderd per week. Dit leek toen al genoeg reden om te gaan automatiseren, want in één koemelk robot zat zeer veel repeterend laswerk. De vraag ging omhoog naar 5.000 – 6.000 per jaar. “Ik wilde al langer gaan automatiseren, alleen onze klant was bezig met het ontwikkelen van een nieuwe revisie,” aldus Kees Bogerd, Technisch directeur bij Kasteel Metaal.

Samen

Na al die jaren is het bedrijf zich gaan oriënteren bij een aantal aanbieders van lasrobot installaties. “We hadden er geen ervaring mee. Het is een heel groot werkstuk wat wij doen: 3,20 meter breed, ruim 2 meter hoog en 1 meter diep. Er zitten 60 onderdelen in en 285 lassen. Vanaf het begin was het een ambitieus werkstuk en ook nog van RVS gemaakt,” vertelt Bogerd verder. Er was te weinig productieruimte en Kasteel wilde het product in één opspanning lassen. RVS krimpt enorm en vervormt, dus is erg moeilijk om aan de maat te houden. Van iedereen kwam het advies om het product in sub-samenstellingen te maken en dan in één keer een eindsamenstelling. Deze methode zou gepaard gaan met tussenvoorraden en dat wilde het bedrijf niet. Ook Yaskawa gaf in het begin dat advies. “Uiteindelijk is Yaskawa in onze plannen meegegaan en hebben we het samen toch voor elkaar gekregen.”

Het eerste product dat succesvol van de lasrobot af kwam heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Kasteel heeft zelf de mal ontwikkeld samen met een andere Yaskawa Benelux relatie. Al met al waren alle partijen samen ongeveer negen maanden bezig om iets goeds van de grond te krijgen. “We zijn op dit moment uniek in hetgeen wat wij maken. Er zijn wel andere partijen geweest die dit product hebben willen maken maar dat is ze nooit gelukt,” zegt Bogerd met enige trots. De klant heeft zelfs gevraagd of Kasteel naar de VS zou willen gaan om het product daar ook te maken. “Het is gewoon een heel lastig product. Het is groot, volumineus en we hebben dat ondertussen goed onder de knie.”

In totaal staan er bij Kasteel tien Yaskawa lasrobots en op elk worden één of meerdere producten gemaakt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van hele grote lasinstallaties: 15 meter lang waarop de grootse Yaskawa robotarm gemonteerd is. Vanaf sommige installaties komen zes verschillende producten maar er is ook een kleinere waar maar één product vanaf komt. De elfde robot is eind februari geleverd en voor de zomer komt er nog een grote lasrobot bij. 

Lasbron

Waarom er 16 jaar geleden voor Yaskawa werd gekozen had een paar redenen. “De relatie was goed, open en eerlijk,” aldus Kees Bogerd. “Produlas (nu RoboFlex) was de systeem integrator en Yaskawa de leverancier. We hadden er vertrouwen in.” Een ander voordeel was dat er bij Kasteel gewerkt werd met een Fronius lasbron, in hun ogen de beste voor RVS. De Yaskawa lasrobot kon hiermee geleverd worden, wat de keuze nog een keer versterkte.

In 2006 werd gestart met één lasrobot maar daar kwam al snel een tweede bij. Er werden toen boxframes en hekken op de robot installatie gemaakt en daar kwam later een kleine V-opstelling bij. De productielocatie in Alphen aan de Rijn zat overvol, dus werd er beslist om de lasrobots te verhuizen naar een andere, grotere locatie. In dezelfde periode besloot de klant de productie te gaan splitsen en een tweede leverancier werd in het leven geroepen. Er werden toen 1.500 koemelk robots per jaar gemaakt. De tweede leverancier kreeg de mallen, tekeningen en lasprogramma’s van Kasteel maar kreeg het toch niet voor elkaar om het product te maken. Door een volgende revisie op het product en tijdelijk geen verdere groei in productie aantallen, besloot de klant de productie toch exclusief bij Kasteel te houden. Op dat moment werd er besloten om een grote lasrobot erbij te nemen.

Volatiel

Dit is de grootste klant van Kasteel en de lasrobots worden veel minder voor de andere klanten gebruikt. De productie van de koemelk robots is zo repeterend en het hele jaar door, terwijl de productie voor andere klanten vaak maar drie maanden is en dus een stuk volatieler. “Deze continue terugkerende werkzaamheden vinden we niet juist om jaar in, jaar uit aan onze mensen te geven,” vertelt Bogerd. “Daarbij wilden we ook een constant kwaliteitsniveau. Van de 285 lassen zijn er misschien drie die wat aandacht behoeven. De schaalbaarheid van de productie en de kwaliteit gaf de doorslag om te gaan automatiseren.”

In tegenstelling tot de verwachtingen van de werknemers, is het aantal lassers alleen maar toegenomen. Voordat deze automatiseringsslag was begonnen werkte Kasteel met 65 man, nu zijn er 120 in dienst. Voor de 10 lasrobots zijn er 15 operators en daarnaast wordt er veel met de hand gelast. “We hebben de handmatige productie nodig om de geautomatiseerde productie goed vorm te geven. Die kennis moet up-to-date blijven, geen enkele bedreiging.” In een markt die alsmaar meer volumineus en generiek wordt, vindt Kees Bogerd dit een goede manier om de productie in Nederland te houden. Met binnenkort 12 lasrobots zal Kasteel voorlopig aan de groeiende vraag kunnen voldoen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden