12 september 2019 - 4 min leestijd

Metavak deelt beursvloer op in zes segmenten

Metavak heeft zich de laatste jaren geprofessionaliseerd tot een echte nationale vakbeurs voor de metaalbranche. Metavak biedt metaalbewerkers de mogelijkheid om laagdrempelig drie dagen lang in contact te komen met fabrikanten, importeurs en groothandelaren en de nieuwste ontwikkelingen en innovaties te ontdekken. Dit jaar is de beursvloer van 8 t/m 10 oktober voor het eerst opgedeeld in zes verschillende segmenten, ieder met een eigen demoplein. En er zijn meer vernieuwingen doorgevoerd.

Daniëlle Wild, Fleur Bake en Ilse Hans, verantwoordelijk voor de marketing en organisatie van Metavak, zijn verheugd met de nieuwe data van de vakbeurs. “Dit jaar zal de beurs in Evenementenhal Gorinchem voor het eerst in het begin van oktober plaatsvinden. Dit is al meerdere jaren een wens vanuit de markt. Door de beurs begin oktober te organiseren, kunnen leveranciers hem beter combineren met andere grote internationale beurzen. Dat betekent dat we dit jaar een groei zien in het aantal exposanten, en dan met name voor het segment Plaatbewerking. Dankzij deze nieuwe datum is bijvoorbeeld ook LVD Benelux met een grote stand aanwezig, en is het segment Plaatbewerking inmiddels bijna volgeboekt. En dat geldt niet alleen voor Plaatbewerking.”
Volgens Hans is het aantal exposanten de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daarbij valt op dat dat exposanten steeds grootser uitpakken. “Tijdens Metavak wordt er goed zaken gedaan, en het biedt een prima setting voor persoonlijke contactmomenten. Exposanten merken dit, en ze nemen daarom steeds grotere machines en meer innovaties mee naar de beurs. Voor Metavak is dat natuurlijk alleen maar goed, want het straalt kwaliteit uit en geeft de maakindustrie een modern charisma. Dat is ook belangrijk voor jonge studenten die we in samenwerking met Metaalunie naar de beurs willen laten komen.”

 

Zes segmenten

De organisatie van Metavak heeft dit jaar ook de plattegrondindeling aangepast. Waar in voorgaande jaren alle exposanten door elkaar stonden, worden exposanten dit jaar ingedeeld op segment, zoals plaatbewerking, verspaning, automatisering, 3D-printen, reiniging/oppervlakte en verbinden. Zo zijn op één plaats precies de onderwerpen geclusterd waarvoor bezoekers naar de beurs komen. “Door meer overzicht te creëren in de beurshal kunnen bezoekers heel gericht de informatie, productietechnieken en standhouders zoeken die voor hen relevant zijn. Omdat de branche veel drukte kent, helpt dit bezoekers aan een efficiënt beursbezoek.”

Dit jaar heeft elk segment voor het eerst een demoplein. Verschillende exposanten werken samen om hier invulling aan te geven. Op het demoplein in het segment verspaning presenteren zeven bedrijven (CNC Consult, DMG Mori, Haimer, Schunk, Iscar, Heidenhain en BMO Automation) bijvoorbeeld een verspanende fabriek van de toekomst. Dit is het resultaat van het project Smart Machining waar de zeven bedrijven onderdeel van uitmaken. Het doel van het Smart Machining-platform is om een toekomstbeeld te schetsen van hoe de verspanende fabriek er over vijf, tien of twintig jaar uit zal zien. Met  praktijkcases, een workshop en seminars wil het platform meer duidelijkheid geven over de toekomst van de verspanende industrie.

Ook het segment verbindingstechniek krijgt dit jaar meer aandacht tijdens Metavak. Om lijmtechniek nog meer op de kaart te zetten, gaan Permacol, Lubribond, BNS Industrial, Delta Application Technics, Adhesive Bonding Center en het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) bezoekers op het demoplein bezoekers informeren over de mogelijkheden van de verschillende lijmtechnieken. “Lijmtechniek wordt steeds vaker toegepast, maar er is nog veel onwetendheid over de verbindingstechniek. Op het Demoplein verbindingstechniek willen we bezoekers informeren over alle nieuwe ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Lijmproducenten demonstreren er toepassingen van lijmproducten en -technieken, en maken de voordelen van lijmtechniek ten opzichte van lastechniek duidelijk.”

 

Kennistheater

Metavak organiseert dit jaar een uitgebreid kennisprogramma in het centraal gelegen kennistheater ‘Visit the Future’, met geclusterde onderwerpen die bij elk segment van de beurs passen. Exposanten en kennispartners zetten volgens de organisatie een toekomstgericht, maar praktisch programma neer. Op het gebied van bijvoorbeeld plaatbewerking worden ‘best practices van automatisering’ gepresenteerd. Deze moeten bezoekers op ideeën brengen om een bepaalde technologie te implementeren in hun eigen productie. “Voor de organisatie van Metavak 2019 hebben we echt gekeken naar wat de markt nodig heeft en hoe we dat de bezoeker kunnen bieden. Met een nieuwe datum, een vernieuwde plattegrondindeling met zes segmenten, diverse demopleinen, meer machines, innovaties en toebehoren, en een interessant kennisprogramma zijn we hier ruimschoots in geslaagd.”

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden